Da li je zdravo preskočiti doručak ako niste gladni? Evo šta kažu nutricionisti
Verovatno ste čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, bilo da je u pitanju tost od avokada, jaja ili parče hleba sa malo putera, sve dok pojedete nešto. Ali šta se dešava ako vaš stomak nije dobio poruku da je vreme za obrok?
Mnogi ljudi se suočavaju sa ovom dilemom, kaže Lizi Pope, doktorka nauka, vanredni profesor dijetetike na Univerzitetu u Vermontu.
- Nije neobično ili jedinstveno da ujutro ne osećate glad - kaže ona.
U maloj studiji iz 2020. od 193 adolescenata objavljenoj u časopisu BMC Nutrition, istraživači su otkrili da je samo 32 odsto ispitanika izjavilo da jelo doručak tokom cele godine, iz razloga koji su uključivali upravo ovo.
Nedostatak gladi ujutro najčešće nije razlog za brigu
Ukoliko se ovo odnosi na vas, nedostatak apetita ujutru nije nužno razlog za zabrinutost, ali postoje neki razlozi zbog kojih možda niste gladni.
- Možda ste manje osetljivi na signale gladi. Možda imate promene u određenim hormonima, bilo zbog stresa, perioda menstrualnog ciklusa ili čak intenzivnog jutarnjeg treninga. Ili ste možda imali obilnu večeru pre nego što ste otišli na spavanje - kaže dr. Pope.
Međutim, o svakoj iznenadnoj promeni apetita možda bi bilo vredno razgovarati sa lekarom ili dijetetičarom, dodaje dr Pope.
Dakle, u zavisnosti od vaše biologije, rutine i načina života, može biti prirodno da ne osećate glad ujutru. Svakako, napominju stručnjaci, uvek je dobra ideja da makar pokušate nešto da pojedete.
- Čak i ako nemate apetit odmah nakon buđenja, ipak je odlična ideja da pokušate da pojedete nešto ubrzo nakon što se probudite – idealno u roku od sat ili dva. To ne mora da bude obilčan doručak - kaže Ana Marija Merc, registrovani dijetetičar na Medicinskom centru Univerziteta Ohajo.
Postoji nekoliko razloga za ovu preporuku.
- Doručak pomaže da se vaš metabolizam ubrza tokom dana, tako da vaše telo ima energiju koja mu je potrebna da stvari obavi.
- Može da obezbedi važne hranljive materije. Na primer, neke namirnice za doručak - poput čia pudinga, voćnih salata ili kajgane sa povrćem - sadrže mnogo vlakana, vrste ugljenih hidrata koja ima mnoge prednosti za varenje, navodi Pope.
- Može vam pomoći da izbegnete osećaj preterane gladi kasnije u toku dana, kaže dr. Papa.
- Doručak takođe može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim tokom celog dana, što može sprečiti taj pad energije posle obroka, kaže Merc. Takođe, ako imate dijabetes ili koristite lekove koje treba uzimati sa hranom, može biti posebno važno za vaše zdravlje da jedete rano, napominje Merz.
Potražite jednostavne kombinacije namirnica za doručak koje obezbeđuju ugljene hidrate, proteine, masti i mikronutrijente poput vitamina i minerala, kaže dr. Papa.
Doručak ne mora biti obavezno čvrsta hrana
U stvari, doručak ne mora da bude čvrsta hrana ako to ne želite. Merz predlaže mešanje voća i grčkog jogurta.
- Neki ljudi kažu da je malo lakše popiti nešto nego jesti, ako nisu posebno gladni - kaže ona.
Svakako, važno je da budete sigurni da sve što jedete ili pijete ima dobar balans makronutrijenata jer konzumiranje zaslađenih namirnica može dovesti do porasta šećera u krvi i brzog pada energije, ističe Merz.
Prenela. O.M.
Izvor: Self.com/Zdravlje.Kurir.rs
Stomak vam krči kasno uveče? Jedite ove namirnice i topite kilograme dok spavate