Bundeva je kraljica jeseni, ali i plodnosti: Nutricionista otkriva zašto da je uvrstite u jelovnik ako planirate trudnoću

Bundeva je kraljica jeseni i plodnosti, a Marija Stajić, nutricionista otkriva zašto da je uvrstite u jelovnik ako planirate trudnoću.

Shutterstock


- Bundeva je namirnica koju je poželjno da uvrstite u jelovnik ukoliko planirate trudnoću. Mesni deo bundeve je izvor beta karotena (telo beta karoten pretvara u A vitamin), antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala, odgovoran je za zdravlje jajnih ćelija, podstiče proizvodnju progesterona i podržava zdravlje spermatozoida - kaže Marija Stajić, nutricionista

Bundeva, objašnjava, predstavlja izvor dobrih ugljenih hidrata, što pogoduje osobama koje imaju PCOS, kao i insulinsku rezistenciju.

- Vlakna iz bundeve su veoma važna za hormonski balans. Ključni nutrijenti pored navedenih su i vitamin C, magnezijum, kalijum, cink.

Profimedia  Potaž od bundeve, prepun vitamina

Kako spremiti bundevu?

- Predlažem pečetnu u rerni, posutu cimetom i seckanim orašastim plodovima. Možete spremiti i potaž od bundeve, pitu, varivo...Na vama je da odaberete način pripreme i da uživate. Topla bundeva tokom hladnih dana greje vaše telo i pomaže vam kod začeća.

Pripremila: Violeta Nedeljković


.
.