Salata sa komoračom ublažava upalne procese u organizmu: Evo kako da je spremite

Ova jednostavna i brza salata ne samo da je ukusna, već i nutritivno bogata, što je čini idealnim izborom za zdravu ishranu.

Shutterstock

Komorač pojačava efikasnost insulina, ublažava upalne procese i poboljšava varenje. Zato  vam otkrivamo recept za slasnu salatu od ove aromatične biljke. 

Kako se sprema salata sa komoračem

Potrebno je:

▪ 150 g očišćenog komorača
▪ 200 g ajsberg zelene salate
▪ 100 g pavlake sa 12% mm
▪ 20 ml limuna
▪ 5 g belog luka
▪ so

Priprema

* Komorač i zelenu salatu iseći na trake. 

* U činiji sjediniti seckano povrće, dodati sok od limuna, malo soli, pasirani beli luk i pavlaku.

* Dobro izmešati da bi se sastojci ravnomerno rasporedili.

* Salatu poslužiti neposredno nakon pripreme.

Printscreen  Žvakanje semena komorača otklanja neprijatan zadah

Nutritivne vrednosti za jednu porciju salate od 160 g:

73,4 kalorija

2,18 g proteina

6,99 g uljenih hidrata

4,30 g masti

Komorač je važna lekovita, aromatična, začinska i hranljiva biljka.

Sadrži eterično ulje sa terpenom, anetolom, fenhonom, belačevinaste supstance, šećer, sadrži flavonoide i kumarine.

Upotrebljava se za ublažavanje problema digestivnog trakta, zatvora, grčeva, želudačne kiseline, nadutosti, dok seme komorača može da utiče i na rastvaranje kamena u bubregu.

Žvakanje semena otklanja neprijatan zadah, a zahvaljujući antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima, koristi se i u proizvodnji prirodne paste za zube.

Prenela: N.R.

Izvor instagram: Dijabetes_info/Zdravlje.Kurir.rs