Doktor je otkrio koja su tri najštetnija mlečna proizvoda, a mnogi od nas ih često konzumiraju. Dijetetičarka Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda opasnih po zdravlje.

Jogurti sa aditivima

Jogurti sa raznim dodacima nisu prirodno „mleko“, jer sadrže mnogo više ugljenih hidrata nego bilo koji drugi fermentisani mlečni proizvod.

Zbog neprirodnih aditiva i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcijuma, pre spadaju u slatkiše nego u mlečne proizvode.

grcki-jogurt-shutterstock-85815889.jpg
Shutterstock Zbog neprirodnih aditiva pre spadaju u slatkiše nego u mlečne proizvode.

Mlečni proizvodi bez masti

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti zapravo su sve samo ne zdravi.

Činjenica je da se u kompozicije takvih jogurta dodaje skrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je kalorična kao i ugljeni hidrati.

Problem je u tome što „mleko“ bez masti ne zasićuje organizam, već, naprotiv, podstiče apetit povećanjem nivoa šećera u krvi.

Masna pavlaka

Pavlaka sa sadržajem masti od 25-30% je jedna od najtežih namirnica za varenje, ometa rad pankreasa i jetre.

pavlaka.jpg
Profimedia Da biste izbegli problem sa varenjem dovoljno je samo jesti pavlaku sa manjim procentom masti.

Međutim, to ne znači da treba potpuno odustati od ove hrane. Da biste izbegli probleme sa varenjem i rizik od razvoja gastrointestinalnih oboljenja, dovoljno je samo uzeti onaj sa manjim sadržajem masti, 10-15%.

Prenela: N.R.

Izvor: Krstarica.com/Zdravlje.Kurir.rs