Ovaj hleb ne sadrži mnogo ugljenih hidrata, a ono što mu daje jesenji ukus i meku teksturu je pire od bundeve. Jednostavno ga pripremite tako što ćete ispeći ili prokuvati bundevu i izmiksati je pomoću blendera ili gnječilice za krompir. Hleb možete koristiti nekoliko dana, jednako je mek i ukusan.
Potrebno je:
- 200 g bademovog brašna
- 50 g šećera (možete dodati neki drugi zdrav zaslađivač)
- kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 225 g pirea od bundeve
- 3 jaja
Dodaci po želji: orasi, čia semenke, komadići crne čokolade, suvo voće
Priprema
- Zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusa i pleh obložite papirom za pečenje.
- Pomešajte sve sastojke u velikoj činiji i na kraju umešajte dodatke po želji. Sipajte smesu u kalup za hleb i pecite u rerni 55 do 60 minuta.
- Kada je ispečen, ostavite hleb u kalupu dok se potpuno ne ohladi pa tek onda izvadite i poslužite.
Isecite mirisni hleb na 12 kriški, a jedna kriška će imati samo 112 kilokalorija.
Nutritivne vrednosti po komadu:112 kalorija, 9 g masti, 5,4 g ugljenih hidrata, 4,1 g proteina
Bundeva predstavlja izvor dobrih ugljenih hidrata, što pogoduje osobama koje imaju policistične jajnike (PCOS).
Vlakna iz bundeve su veoma važna za hormonski balans. Ključni nutrijenti pored navedenih su i vitamin C, magnezijum, kalijum, cink.
Pripremila: Nataša Radosavljević
Mnogi zaboravljaju da je bundeva zapravo vrsta tikve i izuzetno je bogata hranljivim materijama. Sadrži antioksidanse koji jačaju imunitet, poput vitamina A i C. Pola šolje pirea od bundeve obezbeđuje čak 104 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A.