Slatki keto hleb od bundeve odličan za doručak i užinu: Možete ga koristiti nekoliko dana

Bundeva je kraljica jesenjih namirnica i vlada našim jelovnicima tokom oktobra i novembra. Osim za pripremu supe ili čorbe, odlična je i u ovom slatkom hlebu koji možete poslužiti za doručak ili kao slatku popodnevnu užinu.

Shutter

Ovaj hleb ne sadrži mnogo ugljenih hidrata, a ono što mu daje jesenji ukus i meku teksturu je pire od bundeve. Jednostavno ga pripremite tako što ćete ispeći ili prokuvati bundevu i izmiksati je pomoću blendera ili gnječilice za krompir. Hleb možete koristiti nekoliko dana, jednako je mek i ukusan. 

Potrebno je:

Dodaci po želji: orasi, čia semenke, komadići crne čokolade, suvo voće

Priprema

  • Zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusa i pleh obložite papirom za pečenje.
  • Pomešajte sve sastojke u velikoj činiji i na kraju umešajte dodatke po želji. Sipajte smesu u kalup za hleb i pecite u rerni 55 do 60 minuta.
  • Kada je ispečen, ostavite hleb u kalupu dok se potpuno ne ohladi pa tek onda izvadite i poslužite.
Shuttershtock  Bundeva je namirnica koju je poželjno da uvrstite u jelovnik ukoliko planirate trudnoću.

Isecite mirisni hleb na 12 kriški, a jedna kriška će imati samo 112 kilokalorija.

Nutritivne vrednosti po komadu:112 kalorija, 9 g masti, 5,4 g ugljenih hidrata, 4,1 g proteina

Zašto je bundeva tako zdrava?

Mesni deo bundeve je izvor beta karotena (telo beta karoten pretvara u A vitamin), antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala, odgovoran je za zdravlje jajnih ćelija, podstiče proizvodnju progesterona i podržava zdravlje spermatozoida.

Bundeva predstavlja izvor dobrih ugljenih hidrata, što pogoduje osobama koje imaju policistične jajnike (PCOS).

Vlakna iz bundeve su veoma važna za hormonski balans. Ključni nutrijenti pored navedenih su i vitamin C, magnezijum, kalijum, cink.

Pripremila: Nataša Radosavljević

Mnogi zaboravljaju da je bundeva zapravo vrsta tikve i izuzetno je bogata hranljivim materijama. Sadrži antioksidanse koji jačaju imunitet, poput vitamina A i C. Pola šolje pirea od bundeve obezbeđuje čak 104 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A.