3 namirnice za balans estrogena: Evo kako da hormone dovedete u red na jednostavan način

Borite se sa umorom, promenama raspoloženja ili neobjašnjivim dobijanjem na težini? Ovi simptomi mogu da ukazuju na neravnotežu estrogena.

Shutterstock

Održavanje ravnoteže estrogena je ključno za energiju, stabilnost raspoloženja i opšte blagostanje, a posebno u godinama pred menopauzu ili tokom nje, kaže na svom Instagramu Jelena Pak, diplomirani naturopata i predlaže kako da poboljšajte svoje hormonsko zdravlje uz sledeće namirnice.

Laneno i čija seme

Omega-3 masne kiseline i vlakna podržavaju hormonsku ravnotežu, dok se laneno seme ističe biljnim lignanima. Laneno seme pospite po smutijima ili salatama, od čija semenki napravite puding

Preporučena količina: 1-2 kašike 

Kupusnjače

Brokoli, karfiol i prokelj pospešuju metabolizam estrogena.

Preporučena količina: 0,5-1 šolje (kuvano)

Borovnice

Bogate antioksidantima i vitaminom C, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Uživajte jedući ih sveže kada su u sezoni, ali zdrave su i smrznute. 

Preporučena količina: jedna šolja borovnica (sveže ili zamrznute)

Shutterstock  Estrogen je skup hormona koji igraju ključnu ulogu u zdravlju žena

Šta je estrogen?

Estrogen je skup hormona koji igra ključnu ulogu u razvoju i regulaciji ženskog reproduktivnog sistema i sekundarnih polnih karakteristika.

Estrogen opušta krvne sudove, snižava krvni pritisak, podržava zdrav holesterol i usporava razgradnju kostiju, održavajući vaš skelet jakim.

Utiče na povećanje seksualne želje i održava sluznicu vagine vlažnom i kiselom, tako da je manje osetljiva na bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta i vaginitis.

Prenela: N.R.

Izvor instagram: Hormonska_veza/Zdravlje.Kurir.rs