10 letnjih namirnica za mršavljenje: Nutricionista tvrdi da će i celulit nestati ako ih redovno konzumirate
Foto: Shutterstock

probajte

10 letnjih namirnica za mršavljenje: Nutricionista tvrdi da će i celulit nestati ako ih redovno konzumirate

Ishrana -

I dok je svako voće ili povrće bolji izbor od keksa, postoje namirnice koje će dodatno ubrzati vaš put do željene telesne težine. Sadrže savršen odnos hranljivih materija koji će uz redovnu konzumaciju nahraniti vaše telo i ubrzati proces mršavljenja.

Raznovrsna ishrana je ključ zdravog mršavljenja, ali postoje namirnice koje su posebno efikasne u borbi protiv viška masti, ali i pomažu u smanjenju celulita. Svaka od ovih namirnica nije korisna samo za mršavljenje, već ćete pored mršavljenja doživeti i druge prednosti poput zaštite ćelija od oksidativnog stresa ili boljeg sna, što je direktno povezano sa smanjenim nivoom stresa.

Može li raznovrsna ishrana smanjiti celulit?

Gubitak kilograma je samo jedan od problema kojem smo posebno posvećeni tokom leta, a drugi po popularnosti je celulit. Nutricionista Sonal Shah tvrdi za zdravlje žena da je hrana jedan od glavnih načina da se rešite celulita.

Namirnice bogate vodom, vitaminom C i antioksidansima pomoći će telu da se izbori sa svakodnevnim zagađenjem organizma iz okoline, što izaziva propadanje kolagena i samim tim pojavu celulita.

u svakodnevnu ishranu uvrstite više sezonskog voća i povrća, posebno onog bogatog antioksidansima i sa visokim sadržajem vode
u svakodnevnu ishranu uvrstite više sezonskog voća i povrća, posebno onog bogatog antioksidansima i sa visokim sadržajem vodefoto: Profimedia

Koja je hrana u sezoni leti?

Leto je mnogima omiljeno doba godine jer je to vreme rezervisano za najukusnije zalogaje.

Maline, borovnice, ribizle, jagode, trešnje, jabuke, breskve, špargle, paprika, paradajz, krastavci, patlidžani, tikvice, kupus, kelj, brokoli, zelena salata, blitva, blitva, celer, cvekla, paprika, paprika, ren, krompir, crveni luk, kukuruz, zeleni grašak i pasulj samo su neke od namirnica koje je najbolje jesti tokom juna, jula i avgusta.

Možemo ih naći na lokalnim pijacama, ali iu supermarketima. Iako su sve ove namirnice zdrave i treba ih redovno konzumirati, neke od njih su pogodnije za mršavljenje od drugih. U nastavku saznajte koje su to namirnice

Lubenica

Lubenice su odlične ne samo za mršavljenje, već i za preko potrebnu hidrataciju organizma.

Čak 92% lubenice čini voda, što je čini odličnom letnjom užinom. Iako preporučena dnevna količina od 280 grama sadrži samo 80 kalorija, ne preporučuje se prekoračenje ove količine jer lubenica ima visok glikemijski indeks.

Voda koju sadrži pružiće vam osećaj sitosti, a likopen pruža antioksidativnu zaštitu ćelijama
Voda koju sadrži pružiće vam osećaj sitosti, a likopen pruža antioksidativnu zaštitu ćelijamafoto: Shutterstock

Jabuke

Dobar način da izgubite nekoliko kilograma je povećanje unosa dijetetskih vlakana, a jedna velika jabuka od oko 200 grama sadrži čak 5,4 grama vlakana. Crvene jabuke su takođe bogate antioksidansima koji pomažu da koža ostane zdrava i mlada.

Na 200 grama jabuka ima oko 100 kalorija, što odgovara istoj količini kalorija u nekoliko kockica čokolade. Međutim, jabuka će efikasnije smanjiti želju za šećerom nego čokolada i zadržati vas sitima duže.

Jabuka će efikasnije smanjiti želju za šećerom nego čokolada i zadržati vas sitima duže.
Jabuka će efikasnije smanjiti želju za šećerom nego čokolada i zadržati vas sitima duže.foto: Shutterstock

Breskve

Ko može da odoli sočnim i slatkim letnjim breskvama?

Ovo sezonsko voće je odlična zdrava zamena za kuglu sladoleda ili komad torte. Jedna zrela breskva srednje veličine sadrži oko 60 kalorija i 2 grama vlakana, kao i vitamine C, E, K i A.

Breskvama je možda teško odoljeti, ali ne treba jesti više od tri breskve dnevno.

uvek birajte sveže breskve umesto sušenih jer imaju mnogo manju kalorijsku gustinu
uvek birajte sveže breskve umesto sušenih jer imaju mnogo manju kalorijsku gustinufoto: Shutterstock

Trešnje

Trešnje su mnogima omiljeno letnje voće i u njima se može uživati ceo dan. Iako su veoma ukusne i bogate vitaminima i mineralima, ako želimo da ih jedemo u cilju mršavljenja, ne bi trebalo da jedemo više od 21 trešnje.

Ta količina voća sadrži oko 100 kalorija, ali i 25 grama ugljenih hidrata. To znači da su trešnje odličan letnji desert koji će zameniti čokoladu ili sladoled, a posebno su korisne ako ih konzumirate pre spavanja.

Trešnje sadrže melatonin, hormon koji nam pomaže da lakše zaspimo.

Maline

Ove crvene bobice su prave zdravstvene eksplozije. Jedna šoljica malina će zadovoljiti čak 28% dnevne potrebe za vlaknima, a sadrži i 35% dnevne preporučene količine vitamina C.

Osim toga, bogate su i vitaminom E, koji hrani kožu. unutra, a imaju samo 53 kalorije na 100 grama. Maline je najbolje konzumirati sa drugim voćem ili kao dodatak ovsenim pahuljicama za doručak.

malina
foto: Profimedia

Zeleno lisnato povrće

Kupus, kelj, zelje,zelena salata i blitva sadrže vrlo malo kalorija, a istovremeno su bogati fitonutrijentima koji ne samo da neguju organizam već nam daju i duži osećaj sitosti.

Gotovo da nema ograničenja koliko ovih namirnica možete pojesti u jednom danu, pa slobodno poslužite sebi željenu količinu.

Jedina stvar na koju treba paziti je kako pripremate ovu hranu. Najbolje ih je jesti sirove ili samo kuvane na pari.

Brokoli

Brokoli je povrće u kojem možete uživati bez prevelikih ograničenja jer 100 grama sadrži samo 31 kaloriju. Bogat je vlaknima i kalcijumom, ali sadrži i jedinjenje sumpora koje pomaže u proizvodnji testosterona.

Ovaj hormon je odgovoran za podsticanje tela da sagoreva masti i prirodno je prisutan u muškim i ženskim telima. Brokoli je najbolje jesti na pari, a izbegavajte pripreme koje zahtevaju mnogo ulja ili masti.

Salata, Povrće, šargarepa, Brokoli
foto: Shutterstock

Šargarepa

Šargarepa je često zanemarena namirnica na dnevnom jelovniku, ali je odlična u borbi protiv viška kilograma.

Osim što sadrže skoro 3 grama vlakana na 100 grama povrća, sadrže samo 41 kaloriju. Iako ih najčešće spremamo samo kao deo supe, šargarepa je odlična zapečena u rerni, ali i sveža, kao deo salate. Takođe sadrže beta karoten, koji je prekursor vitamina.

Štiti našu kožu od sunčevih zraka i oksidativnog stresa.

Tikvice

Iako mnogi smatraju da su tikvice povrće, botanički je to voće. Tikvice su odlična namirnica za mršavljenje jer imaju veoma raznovrsnu primenu. Možemo ih jesti kao prilog, testeninu zameniti trakicama od tikvica, a ukusne su i u sastavu slatkih ovsenih pahuljica.

Jedna srednja tikvica ima samo 17 kalorija i takođe sadrži čak 40% dnevne preporučene doze vitamina A. Obrok bogat tikvicama takođe čini hranu lakšom za varenje i čini stolicu mekšom.

tikvice, domaće tikvice, zelene tikvice
foto: Shutterstock

Pasulj

Iako nije niskokaloričan (187 kalorija na 170 grama), pasulj je odlična letnja hrana za mršavljenje jer je bogat proteinima i vlaknima. Upravo ti proteini i vlakna daju duži osećaj sitosti, smanjujući tako šansu da posle ručka posežete za nezdravim užinom.

Najbolje je jesti kao deo salate ili u obliku rižota. Međutim, ne konzumirajte više od 200 grama pasulja dnevno.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track