Samo 100 grama semena piskavice sadrži 60% ugljenih hidrata, 25% dijetalnih vlakana, 23 g proteina, 6 g lipida i 9 g vode. Piskavica je posebno bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom i kalcijumom.
Sveži listovi piskavice sadrže oko 86% vode, 6% ugljenih hidrata, 4% proteina i oko 1% vlakana i masti.
Ugljeni hidrati iz semena piskavice imaju visok glikemijski indeks (GI), što znači da mogu sniziti nivo šećera u krvi, kao i holesterol. Dodavanje piskavice može smanjiti glikemijski indeks druge hrane. Na primer, dodavanjem leblebija i pirinča u smešu smanjen je GI sa 68% na 43%.
Najbolje su pečene
Pečeno seme piskavice ima manji udeo ugljenih hidrata, ali veći udeo proteina. Seme piskavice sadrži proteine koji su otporni na toplotu, veoma stabilni i rastvorljivi u vodi.
Bilo da se dodaje u supe, hleb, sireve ili deserte, seme piskavice će pojačati ukus, teksturu i zgušnjavanje, zajedno sa nutritivnim prednostima.
Prednosti piskavice
Odnos omega-6:omega-3 u semenu piskavice je skoro 3:1, što je slično onom u konoplji, promoviše zdravlje i smanjuje rizik od hroničnih bolesti povezanih sa ishranom. Trigonelin je najzastupljeniji alkaloid prisutan u piskavici i potencijalno štiti od dijabetesa tipa 2 i neurodegenerativnih bolesti.
Dokazano je da triogenelin smanjuje lipide u krvi, podržava funkciju bubrega i jetre i sprečava kancerogene promene. Takođe može sprečiti bakterijske i virusne infekcije.
Može se koristiti i kao čaj
Koristi se kao čaj za izbacivanje sluzi iz sinusa, grla, grudnog koša i gornjih disajnih puteva. Leči i sluzokožu respiratornog sistema, a efikasan je i protiv alergija.
Takođe se pokazalo da smanjuje simptome PMS-a, odlično utiče na kožu i stimuliše rad jetre i bubrega.
Prenela: N.R.
Izvor: Ordinacija.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs