Popravite zdravlje jetre u 3 poteza: Lekar otkriva ključne korake za detoksikaciju i regeneraciju
Foto: Shutterstock

jednostavni saveti

Popravite zdravlje jetre u 3 poteza: Lekar otkriva ključne korake za detoksikaciju i regeneraciju

Zdravlje iz Prirode -

Jetra igra glavnu ulogu u metabolizmu, skladištenju nutrijenata i eliminaciji toksina, a stanje u kome se nalazi je esencijalno za dobrobit čitavog organizma.

Poboljšanje rada jetre zahteva holistički pristup, koji uključuje promene u ishrani, načinu života i eventualno korišćenje suplemenata, kaže na Instagramu prof. dr Dušan Vešović, specijaliste medicine rada.

Na tanjiru

Kada je reč o ishrani, preporuka je da namirnice budu bogate vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

- Zeleno lisnato povrće, citrusno voće, orašasti plodovi i mahunarke su odlični izvori nutrijenata koji podržavaju zdravlje jetre. Takođe, hrana bogata zdravim mastima, poput maslinovog ulja i avokada, može da smanji upalu i poboljša njen rad. Izbegavajte prerađenu hranu, šećere i zasićene masti - savetuje doktor.

Voda da, alkohol ne

Voda je neophodna za sve telesne funkcije, uključujući detoksikaciju jetre. Dovoljan unos vode pomaže ovom organu da efikasno eliminiše toksine i štetne supstance iz organizma.

zeleni čaj je prijatelj jetre
zeleni čaj je prijatelj jetrefoto: Shutterstock

- Biljni čajevi, posebno zeleni čaj i čaj od maslačka, takođe mogu da pomognu u detoksikaciji i poboljšanju rada jetre. Izbegavajte prekomernu upotrebu alkohola i drugih štetnih supstanci da biste očuvali zdravlje na duže staze - opominje.

Pomoć prirode

Specifični dodaci ishrani koji podržavaju detoksikaciju i regeneraciju jetre mogu da budu sikavica (mlečni čkalj), kurkuma i različiti antioksidansi. Preporučuju se kada telo ne dobija dovoljno esencijalnih hranljivih materija iz ishrane.

- Fizička aktivnost takođe igra važnu ulogu u detoksikaciji. Savetujem da svaki slobodni trenutak provedete u prirodi, šetate brzinom koja vam odgovara, da dišete duboko, da uradite neku vežbu i da uživate u zvuku vetra. Na ovaj način poboljšaćete i cirkulaciju i stanje endokrinog sistema, a odagnaćete i neke teške, turobne misli koje vas muče - poručuje doktor.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track