Zeleni čaj pozitivno utiče na zdravlje kostiju: Najviše pomaže ženama u menopauzi
Foto: Shutterstock

nova studija otkriva

Zeleni čaj pozitivno utiče na zdravlje kostiju: Najviše pomaže ženama u menopauzi

Zdravlje -

Uobičajene preporuke za zdravlje kostiju su konzumiranje puno hrane bogate kalcijumom i redovno vežbanje (poput skakanja), kao i izbegavanje napitaka sa kofeinom. Međutim, ako ste ljubitelj čaja koji takođe želi jake kosti, novi podaci objavljeni u Frontiers in Nutrition ponudili su drugačije mišljenje.

Iako su neka istraživanja otkrila da konzumacija kofeina možda nije najbolji prijatelj kostiju, dokazi sugerišu da prednosti drugih bioaktivnih jedinjenja u čaju nadmašuju sve nedostatke njegovog sadržaja kofeina. Studije su pokazale da konzumacija čaja ne utiče na gubitku kalcijuma ili smanjenu gustinu kostiju.

Istraživači smatraju da antiinflamatorne prednosti čaja mogu imati neke veze sa njegovim pozitivnim efektima koji podržavaju zdravlje kostiju.

zeleni čaj, čaj
foto: Shutterstock

Biljna jedinjenja iz čaja mogi biti slična estrogenu

Neke studije sugerišu da za žene u postmenopauzi, biljna jedinjenja koja se nalaze u pravom čaju, poput zelenog čaja, mogu biti slične estrogenu. Ovo može pozitivno uticati na zdravlje kostiju nakon prirodnog smanjenja nivoa estrogena koje se dešava tokom ovog životnog stadijuma.

Studija iz 2022. godine koja je uključivala 3.530 žena u postmenopauzi otkrila je da su učesnice koje su konzumirale 1-3 šoljice zelenog čaja dnevno imale značajno niže stope osteopenije (oslabljene kosti) i osteoporoze (smanjenje koštane mase) u poređenju sa osobama koje nisu pile zeleni čaj ili konzumiraju manje od jedne šoljice dnevno.

Vežbanje
foto: Shutterstock

Testiranje prednosti čaja za jačanje kostiju

Većina istraživanja o konzumaciji čaja povezana sa pozitivnim efektima na zdravlje kostiju uglavnom je zasnovana na podacima posmatranja, što otežava dokazivanje da postoji uzročno-posledična veza.

Da bi promenili perspektivu proučavanja zdravlja kostiju i konzumiranja čaja i kostiju, istraživači u Kini su istražili potencijalnu vezu bez oslanjanja na podatke posmatranja. Umesto toga, oni su koristili genetske varijacije koje bi im pomogle da donesu zaključke i kontrolišu varijable koje bi mogle uticati na rezultate.

Rezultati su pokazali da osobe koje su sklone ispijanju više čaja takođe imaju veću verovatnoću povećanja ukupne mineralne gustine kostiju. Ovo je bilo najuočljivije među učesnicima koji su imali između 45 i 60 godina.

Istraživači su rekli da je njihova studija objasnila zabludu da pijenje čaja dovodi do osteoporoze, sugerišući umesto toga da čaj zapravo može poboljšati gustinu kostiju.

- Iako ova studija pokazuje obećavajuće rezultate o prednostima pijenja čaja na koštanu masu, sprovedena je isključivo na evropskoj populaciji. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo da li bi se te iste prednosti odnosile na globalnu populaciju - rekla je za Melisa Mitri, dijetetičar iz Konektikata.

Prenela: O.M.

izvor: verywellhealth.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track