Ukoliko želite da izgubite višak kilograma i povećate nivo energije, dodavanje grejpfruta u vodu može vam pomoći da postignete oba cilja. Ovaj miks pozitivno utiče na metabolizam, hidrataciju i detoksikaciju vašeg organizma.

Grejpfrut je specifičnog, slatko-kiselog ukusa, pa ga neki više vole od limuna, a drugi smatraju da je ukus previše neobičan. Istina je da se neke sorte razlikuju po boji i nutritivnoj vrednosti, a sve su dobre za zdravlje.

Najpopularniji je crveni grejpfrut, koji se smatra najzdravijim zbog visokog sadržaja vitamina C, likopena i karotenoida.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

detoks-shutterstock.jpg
Shutterstock 
Grejpfrut sadrži visok nivo vitamina Cfoto: Shutterstock

Prednosti vode sa grejpfrutom

Sok od grejpfruta hidrira telo, što je važno ne samo tokom vrelih dana, već i pri gubitku težine. Zahvaljujući vlaknima, poboljšava varenje, reguliše rad creva i pomaže u čišćenju organizma od toksina.

Vodu sa grejpfrutom možete piti nekoliko puta dnevno, posebno pre jela. Tako ćete osećati sitost, jer vlakna grejpfruta ispunjavaju vaš stomak, pa ćete unositi manje kalorija.

Osim toga, ispijanje ovog napitka između obroka smanjuje potrebu za nezdravim grickalicama.

Još jedna prednost vode od grejpfruta je smanjenje iznenadnih skokova nivoa glukoze u krvi, što sprečava napade gladi i prejedanje, a samim tim i nakupljanje masti.

voda-sa-grejpfrutom-profimedia0406951651.jpg
Profimedia 
Ova voćka smanjuje iznenadne skokove glukoze u krvifoto: Profimedia

Grepfrut je prava superhrana

Ovaj citrus ima svojstva koja povoljno utiču na metabolizam, smanjuju apetit, a povećavaju osećaj sitosti.

Odlično deluje na srce, pomaže kod snižavanja lošeg holesterola i u regulaciji krvnog pritiska, a samim tim ima pozitivan uticaj na rizik od ateroskleroze. Grejpfrut je idealan i za osobe sa dijabetesom, jer ima nizak glikemijski indeks i malo kalorija.

Vitamin C

Bogat je vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama. Odličan je izvor vitamina C, koji podržava imuni sistem.

Meso grejpfruta može da obezbedi više vitamina C od preporučene dnevne doze, kao i trećinu preporučene dnevne doze beta-karotena.

grejpfrut-sok.jpg
Profimedia 
Pored vitamina i minerala, grejpfrut sadrži i flavonoidefoto: Profimedia

Sadrži vitamin B i kalijum

Pored vitamina i minerala, grejpfrut sadrži i flavonoide (biljna jedinjenja), koji imaju antibakterijska i antifungalna svojstva i uglavnom se nalaze u kori i semenkama.

Prenela: N.R.

Izvor: Aktivni.metropolitan.si/Zdravlje.Kurir.rs