Nezasićene masnoće pomažu u snižavanju lošeg holesterola i triglicerida: Evo gde ih ima najviše
Masnoće su bitan nutrijent koji je našem telu potreban za njegovo potpuno funkcionisanje. Nezasićene masnoće pomažu u snižavanju LDL holesterola i triglicerida, dok povećavaju HDL holesterol, objašnjava kardiolog za EatingWell.
Drugim rečima, zdrave masnoće pomažu zdravlje srca, smanjuju rizik od raka, a bez sumnje daju i fin ukus jelima.
Razlika između zasićenih i nezasićenih masnoća
Zasićene masne kiseline su krute na sobnoj temperaturi, dok su nezasićene tekuće na sobnoj temperaturi zbog svoje različite hemijske strukture. Prve će nas stoga debljati i dizati holesterol, dok će druge činiti suprotno.
Najbolja je mediteranska ishrana
Nezasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u mediteranskoj ishrani koju čine proizvodi poput:
Spomenute dobre masnoće možemo podeliti na jednostruko i višestruko nezasićene u koje ubrajamo omega-3 i 6 masne kiseline. Njih ćemo takođe naći u ribama, čia semenkama, lanenim semenkama, orasima, pasulju i soji.
Korist od ovih masnoća u prehrani je višestruka
- pomažu u apsorpciji vitamina topivih u mastima A, D, E i K
- regulisanju telesnu temperaturu
- neophodni su za rast i razvoj organizma
- štite organizam
Suprotno, ako ne unosimo dovoljno zdravih masnoća, mogu se pojaviti simptomi poput umora, suhe kože i oslabljenog imuniteta.
Preporuke zdravstvenih organizacija
Uprkos tome što je izazovno u potpunosti izbjeći konzumaciju zasićenih masnoća, ipak većina zdravstvenih organizacija i stručnjaka preporučuju njihovo smanjenje i zamenu s onim nezasićenim kada je to moguće.
Prenela: V.N.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Bonus video:
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni