Nezasićene masnoće pomažu u snižavanju lošeg holesterola i triglicerida: Evo gde ih ima najviše
Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

Nezasićene masnoće pomažu u snižavanju lošeg holesterola i triglicerida: Evo gde ih ima najviše

Ishrana -

Masnoće su bitan nutrijent koji je našem telu potreban za njegovo potpuno funkcionisanje. Nezasićene masnoće pomažu u snižavanju LDL holesterola i triglicerida, dok povećavaju HDL holesterol, objašnjava kardiolog za EatingWell.

Drugim rečima, zdrave masnoće pomažu zdravlje srca, smanjuju rizik od raka, a bez sumnje daju i fin ukus jelima.

Razlika između zasićenih i nezasićenih masnoća

Zasićene masne kiseline su krute na sobnoj temperaturi, dok su nezasićene tekuće na sobnoj temperaturi zbog svoje različite hemijske strukture. Prve će nas stoga debljati i dizati holesterol, dok će druge činiti suprotno.

Iako je holesterol neophodna supsatnca u telu, višak LDL holesterola loše utiče na zdravlje i odavno je prepoznat kao faktor rizika za razvoj ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Najbolja je mediteranska ishrana

Nezasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u mediteranskoj ishrani koju čine proizvodi poput:

Spomenute dobre masnoće možemo podeliti na jednostruko i višestruko nezasićene u koje ubrajamo omega-3 i 6 masne kiseline. Njih ćemo takođe naći u ribama, čia semenkama, lanenim semenkama, orasima, pasulju i soji.

Nezasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u mediteranskoj ishrani
Nezasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u mediteranskoj ishranifoto: Shutterstock

Sedmu godinu zaredom mediteranska ishrana osvojila je titulu najbolje ishrane časopisa U.S. News & World Report. Iza sebe je ostavila dijete DASH i MIND, dijetu klinike Mayo i fleksitarijansku ishranu.

Korist od ovih masnoća u prehrani je višestruka

  • pomažu u apsorpciji vitamina topivih u mastima A, D, E i K
  • regulisanju telesnu temperaturu
  • neophodni su za rast i razvoj organizma
  • štite organizam

Suprotno, ako ne unosimo dovoljno zdravih masnoća, mogu se pojaviti simptomi poput umora, suhe kože i oslabljenog imuniteta.

Preporuke zdravstvenih organizacija

Uprkos tome što je izazovno u potpunosti izbjeći konzumaciju zasićenih masnoća, ipak većina zdravstvenih organizacija i stručnjaka preporučuju njihovo smanjenje i zamenu s onim nezasićenim kada je to moguće.

Prenela: V.N.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Bonus video:

01:26

VISOK HOLESTEROL NASTAJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a nose rizik od INFARKTA MIOKARDA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track