Iako je holesterol neophodna supsatnca u telu, višak LDL holesterola loše utiče na zdravlje i odavno je prepoznat kao faktor rizika za razvoj ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Holesterol je od ključnog značaja za pravilno funkcionisanje organizma, sastavni je deo ćelijske membrane, učestvuje u metaboličkim procesima u razmeni supstanci, služi za sintezu hormona kore nadbubrežnih žlezda i polnih hormona, kao i za sintezu vitamina D i apsorpciju masti i vitamina rastvorljivih u masti.

Uzroci povišenog holesterola

Gojaznost može da poveća rizik od razvoja LDL holesterola. Drugi faktori iz domena načina života uključuju neaktivnost i pušenje, a ne treba zaboraviti ni na genetiku.

Dijabetes i hipotireoza

Neka druga zdravstvena stanja, kao što su dijabetes i hipotireoza, takođe mogu da povećaju rizik od razvoja visokog holesterola.

gojaznost-shutterstock-408456703.jpg
Shutterstock 
gojaznost je vodeći uzrok povišenog holesterolafoto: Shutterstock

Prepoznajte problem

Problem sa viškom holesterola može da se vidi na koži, na licu, a može da dovede i do problema sa krvnim pritiskom.

Ako se nivo holesterola ne meri, ovi simptomi mogu da ostanu neprimećeni. Zato je važno redovno ići kod lekara i raditi laboratorijske preglede, kako bi se stanje na vreme "uhvatilo".

Ukoliko nalazi otkriju da nivo još nije kritično visok, promene načina života mogu da pomognu da se holesterol vrati na normalu - hranite se zdravo, budite aktivni i, naravno, redovno kontrolišite njegov nivo.

Većina ljudi treba da teži održavanju LDL ispod 3,4 mmol/L (130 mg/dl). Ako imate druge faktore rizika za srčana oboljenja, vaš ciljani LDL treba da bude ispod 2,6 mmol/L (100 mg/dl).

holesterol-shutterstock-2239662027.jpg
Shutterstock 
povišen holesterol začepljuje arterijefoto: Shutterstock

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Suptilni znakovi se često zanemaruju, nekada su i manje poznati, pa je dobro istaći da, iako mogu da budu bezopasni ili signaliziraju druga stanja, ako primetite ove simptome koji ne nestaju, obratite se lekaru:

  • Oticanje nogu i zglobova
  • Oticanje stopala ili dlanova
  • Osećaj težine u nogama
  • Bol u listovima i butinama
  • Osećaj pečenja u gornjem delu stomaka, posebno nakon unosa nečeg masnog

Kako delovati preventivno

Dobra vest je da postoje koraci koje možete da preduzmete da nivo LDL holesterola bude pod kontrolom.

Potrebno je da držite unos masti na maksimalno 30 odsto ukupnog energetskog unosa, a unos zasićenih masti ispod 10 odsto. Posebno su opasne zasićene masti koje se nalaze u prerađevinama od mesa, ali i slatkišimai grickalicama.

Pored toga, dodatne promene u načinu života, od vežbanja do prestanka pušenja, takođe mogu da pomognu.

U pojedinim slučajevima, lekar će propisati lekove za snižavanje holesterola, odnosno statine, kako bi se izbegle dalje komplikacije.

Važno

Uzbegavajte crveno meso, prženu hranu, hranu sa visokim sadržajem holesterola (žumanca, iznutrice, svinjetina i mesne prerađevine), zasićene masti iz mleka i mlečnih proizvoda...

povisen-holesterol-shutterstock-171516863.jpg
Shutterstock 
birajte hranu bogatu vlaknima da ne biste završili kod kardiologafoto: Shutterstock

Birajte hranu bogatu dijetalnim vlaknima, kao što su voće i povrće (najmanje 4-5 obroka dnevno) i integralne žitarice, kao i belo meso i ribu.

Prenela: N.R.

Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs