Kako ublažiti bolni pritisak u ušima i prigušeni sluh? Ako problem traje duže od jednog dana, javite se lekaru

Ako ste osetili pritisak u ušima kao kada ste u avionu na visini u vazduhu iako niste, znate koliko pritisak u ušima može biti frustrirajući, a naročito kada traje duže nego što se očekivalo ili naizgled nastaje bez uzroka.

Shutterstock

Ovo ne samo da može biti bolno, već može i poremetiti vaš sluh. Zato stručnjaci savetuju kako da bezbedno i efikasno oslobodite pritisak u uhu i rešite se ove nelagodnosti.

Šta uzrokuje pritisak u uhu?

Određeni faktori životne sredine mogu izazvati povećanje pritiska u ušima. Najčešći uzrok su promene nadmorske visine, kao što su letenje, planinarenje na velikim nadmorskim visinama ili čak vožnja liftom. Voda, strano telo ili nakupina voska u ušnom kanalu takođe mogu dovesti do ovog osećaja.

Dok su promene u nadmorskoj visini obično uzrok, pritisak u uhu takođe može biti rezultat zdravstvenih stanja poput zagušenja sinusa, infekcija ili poremećaja temporomandibularnog zgloba, objašnjavaju stručnjaci.

- Ova stanja mogu da izazovu blokadu ili oticanje eustahijevih cevi, koje povezuju srednje uvo sa grlom i pomažu u izjednačavanju pritiska. Kada se cevi ne mogu pravilno otvoriti ili isprazniti, to može stvoriti osećaj punoće ili pritiska - objašnjava dr Raj.,

Shutterstock  Voda, strano telo ili nakupina voska u ušnom kanalu mogu dovesti do osećaja pritiska u ušima

Kako ublažiti pritisak u uhu?

Postoji nekoliko metoda koje preporučuju stručnjaci, a koje možete isprobati kod kuće kako biste brzo i lako ublažili pritisak u ušima. Ali takođe savetuju oprez: budite nežni i pažljivi da ne opterećujete uši preterano, jer to može prouzrokovati dalja oštećenja poput pucanja bubne opne.

Isprobajte manevar Valsalve ili Toinbi da biste ublažili pritisak u uhu

Da biste izvršili Valsalvin manevar, zatvorite usta, stisnite nos i nežno dunite da biste uneli vazduh u eustahijeve cevi. Za Toinbi manevar, sve što treba da uradite je da istovremeno stisnete nos i progutate, objašnjava dr Brinna Connor.

Zevajte ili žvačite žvaku da biste smanjili pritisak u ušima

Takođe možete pokušati više puta da gutate i zevate kako biste pomogli da se otvori eustahijeva tuba i izjednači pritisak u srednjem uhu. Žvakanje žvake takođe može pomoći.

Shutterstock  Inhalirajte se toplom vodom da biste ublažili začepljenost i pritisak u uhu

Lečite kongestiju da biste smanjili pritisak u uhu

Da biste ublažili začepljenost koja može uzrokovati pritisak u uhu, možete se inhalirati iznad posude sa vrućom vodom kako biste smanjili začepljenost nosa i sinusa, predlaže dr Dasgupta. To možete učiniti u tranju od pet do 10 minuta. Takođe, dodavanje određenih eteričnih ulja u toplu vodu takođe može pomoći u razbijanju zagušenja.

Takođe možete koristiti fiziološki sprej za nos da očistite svoje nosne prolaze, što olakšava funkcionisanje eustahijeve cevi. Imajte na umu da dekongestivni sprejevi za nos ne bi trebalo da se koriste duže od tri uzastopna dana kako bi se izbegla povratna kongestija, upozorava on.

Pored toga, oralni dekongestiv može smanjiti oticanje u nosnim prolazima i eustahijevim tubama, kaže dr Dasgupta.

Koliko vremena je potrebno da se smanji pritisak u uhu?

U većini slučajeva, pritisak u uhu bi trebalo da nestane sam od sebe za relativno kratko vreme. Ili ćete osetiti da vam „puca“ u ušima ili će pritisak postepeno nestati. Pritisak u ušima izazvan promenama situacije (poput penjanja uzbrdo) trebalo bi da nestane u roku od najviše nekoliko sati, kažu stručnjaci. Ako pritisak u ušima traje, to može signalizirati manji problem.

- Neki od razloga zbog kojih biste i dalje mogli da osećate pritisak u ušima čak i nakon što ste van aviona ili nakon što prebolite prehladu ili začepljenje uključuju zaostalu disfunkciju eustahijeve tube, nakupljanje tečnosti ili odloženo pražnjenje, začepljenje sinusa i alergije. Takođe je moguće da su u igri faktori životne sredine, kao što su promene barometarskog pritiska zbog vremenskih prilika - objašnjava dr Konor.

Shutterstock  Ako bol i pritisak traju duže od nekoliko sati ili jednog dana, javite se lekaru

Kada posetiti doktora zbog pritiska u uhu?

Ako bol i pritisak traju duže od nekoliko sati ili jednog dana, to može biti znak infekcije uha, nerešene opstrukcije, traume bubne opne ili drugog oštećenja unutrašnjeg uha, kaže Sean Devlin, DO, glavni medicinski službenik u Brio Medical . Trebalo bi da posetite lekara ako simptomi traju duže od nekoliko dana ili postanu nepodnošljivi u bilo kom trenutku, predlaže dr Devlin.

Takođe bi trebalo da posetite lekara ako imate groznicu, drenažu iz uha, vrtoglavicu, bol u licu i značajan gubitak sluha, kaže dr Konor.

Prenela: O.M.

Izvor: womansworld.com/Zdravlje.Kurir.rs