Razvijen novi metod operacije mozga: Kroz mali rez na obrvama uklonjen tumor veličine teniske loptice

Pionirska operacija uklanjanja velikih tumora mozga kroz obrve pacijenata uspešno je sprovedena u Škotskoj. Ovaj zahvat opisan je kao prvi te vrste u svetu.

Shutterstock

Konsultant neurohirurg Anastasios Giamouriadis prilagodio je već postojeću tehniku kako bi omogućio da sada ukloni veće izrasline. 

Saopšteno je da ovakva operacija ima manje komplikacija, a sama intervencija i oporavak traju kraće i kao rezultat manje je ožiljaka.

Tradicionalna hirurgija za pacijente sa tumorima na prednjem delu mozga uključuje uklanjanje velikog dela lobanje, u onome što je poznato kao kraniotomija. To je dugotrajan, složen proces, koji može da potraje i do 10 sati, a tokom operacije otkriva zdrave delove mozga.

Ova nova tehnika ostavlja samo mali ožiljak, a pojedini pacijenti mogu da napuste bolnicu samo 24 sata kasnije i da se vrate na posao za nekoliko dana.

Shutterstock  Nova tehnika operacije mozga ostavlja samo mali ožiljak

Dorin Adams (75) iz Aberdina u Škotskoj, ranije je imala kraniotomiju da bi uklonila tumor. Sada je imala novu operaciju i opisala je razliku kao „noć i dan“ između ove dve procedure.

- Moj tumor je bio kao teniska loptica. Pitla sam se kako to možete izvući kroz tako mali otvor? Moj oporavak od operacije bio je mnogo, mnogo brži. Izašla sam iz bolnice dva dana kasnije i skoro odmah se vratila svom normalnom životu. Izašla sam za dva dana bez ikakvih tragova osim podliva ispod oka. Pomisliti da možete da operišete mozak i da se vratite u normalu za nekoliko dana je prilično neverovatno - rekla je Dorin za BBC Skotland Njuz. 

Shutterstock  Ovakva operacija ima manje komplikacija, a sama intervencija i oporavak traju kraće

 Doktor Giamouriadis je o novom postupku rekao: 

- Tokom svoje karijere, posebno tokom obuke, primetio sam da, čak i kada operacija prođe odlično i bez komplikacija, pacijentima je potrebno dosta vremena da se oporave. Nisam izmislio ovu vrstu hirurgije, ali sam je prilagodio kako bih obezbedio više prostora kroz obrve, što mi omogućava da uklonim veoma velike tumore na mozgu.

Objasnio je da operacija može trajati samo tri sata i da se na ovaj način izbegavaju veliki ožiljici preko čela.

- Do sada pacijenti su ostajali sa ožiljcima preko čela, a mi to izbegavamo ovom metodom. Obično naši pacijenti idu kući drugog dana sa podlivom oko oka, što je očekivano, a to se vraća u normalu za nekoliko dana. To ima ogroman uticaj na pacijente, njihove porodice, društvo, to je prekretnica - rekao je doktor Giamouriadis. 

Prenela: O.M.

Izvor: BBC.com/Zdravlje.Kurir.rs