Šta obim struka govori o zdravlju? Nutricionista otkriva kako da proverite li ste u riziku od ozbiljnih hroničnih bolesti

Obim struka je pokazatelj da li ste u većem riziku od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i srčanih bolesti. Sve što vam treba da bi ga izmerili jeste krojački metar (merna traka).

Shutterstock, Privatna Arhiva


- Stavite mernu traku na vrh kosti kuka, a zatim je obavijte oko tela, u ravni sa pupkom. Uverite se da nije previše zategnuta i da je ravna, čak i pozadi. Ne zadržavajte dah i ne uvlačite stomak dok merite. Nekoliko velikih studija pokazalo je jasnu vezu između abdominalne gojaznosti i većeg rizika od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ovo je važilo čak i za ljude čiji je indeks telesne mase (BMI) bio na nivou koji se smatra zdravim - objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Šta je visceralna mast?

Deo masti oko stomaka je ono što se zove visceralna mast, koja okružuje jetru i druge organe u stomaku. Ova vrsta masti je metabolički aktivna, oslobađajući masti, hormone i druge inflamatorne hemikalije u krv. Smatra se da ova stalna upala igra ulogu u mnogim hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Što je veći obim struka to je veći rizik od nekoliko stanja povezanih sa bolestima srca i krvnih sudova, uključujući visok krvni pritisak, visok šećer u krvi i visok holesterol. Nezdravi nivoi masti na stomaku takođe mogu dovesti do bolesti masne jetre, još jednog faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.

Shutterstock  Što je veći obim struka to je veći rizik od nekoliko stanja povezanih sa bolestima srca i krvnih sudova, uključujući visok krvni pritisak, visok šećer u krvi i visok holesterol.

Veličina struka i dijabetes

Smatra se da inflamatorni hormoni koje proizvodi visceralna mast dovode do insulinske rezistencije, što znači da telo ne reaguje na hormon insulin kako bi trebalo. Insulinska rezistencija može dovesti do visokog šećera u krvi, predijabetesa i dijabetesa tipa 2.

Prema Međunarodnoj federaciji za dijabetes zdrava veličina struka je:

* 80 cm ili manje za žene
* 90 cm ili manje za muškarce
* Odnos struka i bokova
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) meri abdominalnu gojaznost odnosom struka i kukova, što je mera koliko vam je veliki struk u odnosu na kukove. SZO definiše abdominalnu gojaznost kao odnos veći od 0,85 za žene i 0,9 za muškarce.

* Da biste pronašli svoj odnos struka i bokova koristite mernu traku da izmerite struk na najužoj tački.
* Zatim izmerite oko kukova na njihovoj najširoj tački (gde vam zadnjica najviše viri).
* Podelite svoj struk sa obimom kukova.
* Dobijeni broj je vaš odnos struka i bokova.

Odnos struka i visine

I merenje struka i odnos struka i kukova mogu mnogo da variraju među osobama različitog pola i starosti. Zato neki stručnjaci veruju da je odnos struka i visine najdosledniji način merenja sala na stomaku.

Da biste odredili odnos struka i visine:

* Koristite mernu traku da izmerite svoju visinu od dna stopala do vrha glave.
* Pratite gornja uputstva za merenje veličine struka pomoću merne trake.
* Podelite veličinu struka i visine u cm da biste dobili odnos.
* Odnos veći od 0,5 (što znači da je vaš struk veći od polovine vaše visine) znači da ste u većem riziku od zdravstvenih problema.
* To možete učiniti čak i ako nemate metar. Sve što vam treba je dugačak konopac.

* Izmerite svoju visinu prema uzici.
* Zatim odrežite konopac na nivou vrha glave, tako da bude iste visine kao i vi.
* Presavijte kanap na pola, a zatim ga omotajte oko struka.
* Ako presavijeni kanap ne ide skroz oko vašeg struka, verovatno imate nezdrave nivoe masti na stomaku.


Obim struka i BMI

BMI je formula zasnovana na vašem veistrah i visina koje lekari ponekad koriste kao brz način da procene da li je vaša težina na zdravom nivou. Ako je vaš BMI veći od 25, možete se smatrati gojaznim. Ali BMI nije savršeno merilo. Može biti netačan, posebno za osobe sa puno mišićne mase ili one koji su veoma visoki ili niski.

Visok BMI ne znači uvek da je vaše zdravlje ugroženo. A veći struk ne mora nužno biti jednak višem BMI. Zato neki lekari smatraju da je veličina struka — ili veličina struka zajedno sa BMI — bolja mera zdravstvenih rizika od samog BMI.

Jedno veliko istraživanje pokazalo je da su čak i žene sa BMI ispod 25 bile u većem riziku od smrti u srednjim godinama ako su imale više masti oko struka.Žene “normalne težine” čiji je struk bio 90 cm ili veći imale su tri puta veće šanse da umru od srčanih bolesti nego žene “normalne težine” sa manjim strukom.

Kako smanjiti obim struka

Da odmah uklonimo nedoumicu: NE možete ciljano da smanjite struk ili bilo koji drugi deo tela. Razne vežbe mogu ojačati vaše trbušnjake. Ali da biste izgubili nekoliko centimetara oko struka, moraćete da smršate jedući manje kalorija nego što ih potrošite i obavezno imate fizičku aktivnost.

Shutterstock  Fizička aktivnost je jako važna, ali da biste izgubili nekoliko centimetara oko struka, moraćete da smršate jedući manje kalorija nego što ih potrošite

Stvar je u tome da ne treba da smanjujete potrebe za hranom i tako dođete u kalorijski deficit, već da povećate potrošnju te energije fizičkim vežbama.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs