Kefir je odličan je za osobe koje su često bolesne, jer jača imunitet, poboljšava varenje i blagotvorno deluje na čir na želucu. Takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska, snižava holesterol i poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova.
Ovaj fermentisani probiotski napitak je bogat vitaminima D, A, B12, kalcijumom, kalijumom, fosforom, selenom i proteinima. Poreklom je sa Kavkaza i jedan je od glavnih "krivaca" za dugovečnost stanovništva tog regiona.
Zdrava creva
Da bismo ojačali imuni sistem, važno je da imamo zdrav mikrobiom creva koja nas štite od bakterija i virusa.
Zahvaljujući bogatstvu probiotika, kefir jača imuni sistem i pomaže u prilagođavanju njegovog odgovora u borbi protiv virusnih infekcija.
Suzbija upale
Istraživanja pokazuju da se rednovmo upotrebom kefira smanjuje nivo proinflamatornih citokina i povećava nivo antiinflamatornih molekula, što pomaže u smanjenju upale u telu i smanjuje rizik od bolesti i njihovih komplikacija.
Blagotvorno utiče na autoimuna oboljenja
Nekoliko studija je pokazalo da kefir ima potencijalna antikancerogena svojstva protiv raka dojke, debelog creva i malignih T limfocita.
Međutim, oni koji se aktivno leče od raka ili imaju oslabljen imuni sistem obavezno bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre uporebe kefira.
Bolji nivo šećera u krvi
Istraživanje koje je uključivalo pacijente sa dijabetesom tipa 2 pokazalo je da redovno pijenje kefira svakog dana pomaže da se glukoza drži pod kontrolom.
Kako da pripremite kefir?
- Biće vam potrebna tegla, plastična ili drvena kašika, i cediljka (koja ne sme biti metalna, jer zrna kefira ne smeju da dolaze u kontakt sa metalom).
- Za 2,5 dl kefira, stavite jednu ravnu kašiku kefirnih zrna u teglu.
- Napunite teglu mlekom – najbolje domaćim, svežim mlekom, ali može i trajno mleko. Možete koristiti bilo koju vrstu mleka (kozje, kravlje, biljno), a najbolji rezultati se postižu sa punomasnim mlekom.
- Nakon toga, teglu pokrijte gazom ili plastičnim poklopcem (nikako metalnim).
- Ostavite da fermentira 24 sata. Tegla ne sme biti hermetički zatvorena, kako bi kefir mogao da "diše".
- Kefir pravite svaki dan u isto vreme, najbolje ujutru ili uveče.
Posle 24 sata kefir procedite kroz cediljku u čašu. Ostatak zrna kefira operite pod tekućom vodom i vratite u čistu teglu. Ponovo sipajte mleko i ostavite da fermentira 24 sata. Ako pravite kefir svaki dan, zrna će se brzo udvostručiti.
Prenela: N.R.
Izvor: Zivim.Jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs