Ovaj specijalitet se pravi kuvanjem kostiju životinja (najčešće pilećih, goveđih ili ribljih) zajedno sa začinskim biljem i povrćem. Tokom laganog, a dužeg kuvanja, iz kostiju se oslobađaju važni nutrijenti poput kolagena, želatina, aminokiselina (kao što su glicin i prolin) i minerala poput kalcijuma, magnezijuma i fosfora, što doprinosi boljem izgledu, ali i zdravlju.
Kako se priprema
Za pripremu domaćeg bujona od kostiju, preporučuje se duže kuvanje da bi se iz kostiju izvukle sve pomenute hranljive materije. Evo osnovnih smernica:
- Kosti od piletine se kuvaju 12-24 sata
Goveđe, jagnjeće ili svinjske kosti kuvaju se 24-48 sati
Ribljim kostima je potrebno manje vremena, oko 4-6 sati
Proces kuvanja možete započeti tako što ćete kosti staviti u veliki lonac sa vodom, dodati malo sirćeta (oko 1-2 kašike) kako bi se bolje izvukli minerali, i povrće i začine po želji, poput šargarepe, krompira, crnog i belog luka, celera, peršuna... Nakon što bujon počne da ključa, smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri u skladu sa vrstom kostiju.
Prednosti supe od kostiju za kožu
Supa od kostiju doprinosi zdravlju kože pre svega zahvaljujući visokom nivou kolagena, proteina koji je ključan za strukturu kože.
- Povećanje nivoa kolagena: Kolagen iz supe može da pomogne u održavanju čvrstoće i elastičnosti kože, smanjujući vidljive znake starenja poput bora i sitnih linija
- Poboljšanje hidratacije kože: Takođe pomaže koži da zadrži vlagu, čime se smanjuje suvoća, te ten postaje mekši i zategnutiji
- Očuvanje elastičnosti: Aminokiseline prolin i glicin u supi pomažu u očuvanju elastičnosti kože, što doprinosi njenoj otpornosti i zaštiti od oštećenja
Prednosti supe od kostiju za zglobove
Kako starimo, zglobovi često znaju da budu bolni i ukočeni. Supa od kostiju, zahvaljujući kolagenu i drugim hranljivim materijama, može da pomogne u zaštiti i obnovi zglobova.
- Očuvanje kolagena u zglobovima: Kolagen pomaže u održavanju zdravlja hrskavice, tkiva koje omogućava nesmetano kretanje zglobova. Supa, koja je redovno na meniju, može da doprinese fleksibilnosti i otpornosti zglobova
- Smanjenje upale: Aminokiseline glicin i arginin iz supe imaju protivupalna svojstva, što može da ublažit bol i ukočenost u zglobovima
- Zaštita hrskavice: Supa takođe sadrži glukozamin i hondroitin, koji pomažu u održavanju zdravlja hrskavice, čime se smanjuje bol i omogućava lakše kretanje
Kako je koristiti?
Supu od kostiju možete kao i svaku drugu supu ili je koristiti kao osnovu za čorbe, variva i sosove. Mnogi ljudi piju šolju proceđene supe od kostiju svakodnevno kako bi iskoristili njene prednosti, dok je drugi dodaju kao bujon u druga jela za bogatiji ukus i dodatnu nutritivnu vrednost.
Pripremila: N.L.
Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs