5 zdravstvenih prednosti kolagena: Čuva kosti, kožu, zglobove
Foto: Shutterstock

KORISNO JE ZNATI

5 zdravstvenih prednosti kolagena: Čuva kosti, kožu, zglobove

Zdravlje -

Kolagen je najzastupljeniji protein u čovekovom telu. Predstavlja glavnu komponentu vezivnog tkiva koje čine tetive, ligamenti, koža i mišići. Ima mnogo važnih funkcija, uključujući jačanje strukture kože i kostiju.

Poslednjih godina suplementi kolagena postali su veoma popularni. Većina se hidrolizira, što znači da je u tom obliku kolagen razgrađen, što olakšava njegovu apsorpciju.

Postoji i nekoliko namirnica koje možete jesti, kako biste povećali proizvodnju kolagena, uključujući goveđi bujon.

Evo su najvažnije zdravstvene prednosti kolagena.

Unapređuje zdravlje kože

Kolagen igra ulogu u jačanju kože, te utiče na njenu elastičnost i hidrataciju. Kako starimo, telo proizvodi manje kolagena, što može uzrokovati suvu kožu i pojavu bora.

Međutim, nekoliko studija je pokazalo da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen, mogu pomoći usporavanju starenja kože smanjujući bore i suvoću.

U jednoj studiji, žene koje su uzimale dodatak koji sadrži 2,5 – 5 grama kolagena tokom osam nedelja, povećale su elastičnost kože u poređenju sa onima koje nisu uzimale dodatak.

Druga studija je utvrdila da su žene koje su pile napitak pomešan sa dodatkom kolagena dnevno tokom 12 nedelja, pojačale hidrataciju kože i značajno smanjile vidljivost bora. Efekti dodataka kolagena na smanjenje bora pripisuju se njihovoj sposobnosti da stimulišu telo da samostalno proizvodi kolagen.

Uz to, uzimanje dodataka kolagena može promovisati proizvodnju drugih proteina, koji pomažu u strukturi kože, uključujući elastin i fibrilin.

Olakšava bolove u zglobovima

U zdravstvene prednosti kolagena spada i činjenjica da olakšava bolove u zglobovima. Kolagen pomaže u održavanju hrskavice, tkiva koje štiti zglobove. Kako se količina kolagena u telu smanjuje sa godinama, povećava se i rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova, poput osteoartritisa.

Neke studije su pokazale da uzimanje dodataka kolagena može pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa, te smanjiti bol u zglobovima. Istraživači su utvrdili da se dodatni kolagen može akumulirati u hrskavici i stimulisati tkiva da stvaraju novi kolagen. Prema njihovim tvrdnjama, ovo može umanjiti upalu, pružiti bolju podršku zglobovima, te smanjiti intenzitet bola.

Ako želite da uzimate dodatak kolagena za ublažavanja bolova u zglobovima, studije predlažu da započnete sa dozom od 8-12 grama dnevno. U svakom slučaju, konsultujte se sa lekarom.

maketa kostiju, kost, zglob, tetiva
foto: Shutterstock

Jača kosti

Kosti su uglavnom napravljene od kolagena, koji im pruža strukturu i pomaže da ostanu jake.

Kako se kolagen u telu smanjuje sa godinama, tako se smanjuje i koštana masa. To može uzrokovati stanja kao što je osteoporoza, koju karakteriše niska gustina kostiju, a povezana je i sa većim rizikom od frakture kostiju.

Studije su pokazale da uzimanje dodataka kolagena može usporiti propadanje kostiju, koje uzrokuje osteoporozu.

U jednoj studiji, žene su uzimale ili dodatak kalcijuma kombinovanog sa 5 grama kolagena ili dodatak kalcijuma bez kolagena, dnevno tokom 12 meseci. One koje su uzimale dodatak kalcijuma i kolagena, imale su značajno niže nivoe proteina u krvi, koji uzrokuju propadanje kostiju od onih koje su uzimale samo kalcijum.

Ovi rezultati su obećavajući, ali potrebno je još istraživanja na ljudima, da bi se potvrdio uticaj dodataka kolagena na zdravlje kostiju.

Povećava mišićnu masu

Između 1-10% mišićnog tkiva sastoji se od kolagena. Ovaj protein je neophodan da bi mišići bili snažni i pravilno funkcionisali.

Studije sugerišu da dodaci kolagena pomažu u povećanju mišićne mase kod osoba sa sarkopenijom, gubitkom mišićne mase, što se događa sa godinama.

Istraživači su sugerisali da uzimanje kolagena može pospešiti sintezu mišićnih proteina poput kreatina, a takođe može podstaći rast mišića nakon vežbanja.

Srce
foto: Shutterstock

Pozitivno deluje na zdravlje srca

Istraživači su utvrdili da uzimanje dodataka kolagena može pomoći u smanjenju rizika za razvoj srčanih bolesti.

Kolagen pruža strukturu arterijama, krvnim sudovima, koji nose krv iz srca do ostatka tela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati slabe i krhke. To može uzrokovati aterosklerozu, bolest koju karakteriše sužavanje arterija. Ateroskleroza naposletku može izazvati srčani udar i šlog.

U okviru jednog istraživanja 31 zdrava odrasla osoba uzimala je 16 grama kolagena dnevno tokom šest meseci. Značajno im je smanjena krutost arterija u poređenju sa stanjem arterija pre nego što su započeli uzimanje suplementacije.

Pored toga, povećali su nivo „dobrog“ HDL holesterola u proseku za 6 odsto. HDL je važan faktor u za smanjenje rizika za razvoj srčanih oboljenja, uključujući aterosklerozu.

Ipak, potrebno je više studija o uticaju dodataka kolagena na zdravlje srca, ali ono što za sada znamo je obećavajuće da kolagen u vidu suplementacije i unosa kroz životinjske namirnice (posebno gore pomenuti bujon od goveđih kostiju) može biti izuzetno koristan.

Prenela: O.M.

(izvor: totallywellness.rs/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track