Minestrone je supa koja služi kao obrok. Obično je od povrća, ali može se dodati i mleveno meso. U tom slučaju propržiti oko 250 g mlevenog mesa da porumeni, začiniti paprikom i biberom, pa nastaviti sa receptom.

Potrebno je: 

  • 3 praziluka ili 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 8 šolja vode ili bujona
  • 300g kuvanog pasulja (sitnog belog)
  • 6 šolja raznog seckanog povrća, u zavisnosti od sezone (krompir, šargarepa, celer, tikvice, grašak, kupus, spanać); u razmeri po ukusu
  • 1/2 kašičice seckanog svežeg bosiljka
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice svežeg ruzmarina
  • 1/4 šolje paradajz pirea (ili 2 šolje paradajz sosa)
  • 200g makarona (najbolje je da budu manje cevčice ili školjkice)
  • pola šolje rendanog parmezana

Priprema

Iseckati praziluk ili luk, propržite na malo ulja sa iseckanim belim lukom, oko 5 minuta, da omekša. Dodati bujon ili vodu, kuvani pasulj, povrće i začine. Kad provri , smanjiti vatru, poklopiti i kuvati oko 30 minuta.

Dodati paradajz pire i makarone, i kuvati dok makarone ne budu gotove. Dodati začinsko bilje. Posuti parmezanom i služiti sa prepečenim hlebom na koga je utrljan beli luk. 

Ova količina je dovoljna za 6-8 porcija.

supe shutterstock_2324160227.jpg
Shutterstock Minestrone supa takođe može da se pripremi sa mlevenim mesom

Zdravstvene prednosti mistrone supa

Bogata hranljivim sastojcima: S obzirom na to da se pravi od raznovrsnog povrća, minestrone je dobar izvor vitamina, minerala i antioksidanata.

Visok sadržaj vlakana: Povrće i pasulj u minestroneu pružaju vlakna koja pomažu probavi i mogu doprineti zdravlju srca.

Niska kalorijska vrednost: Ova supa je obično niskokalorična, što je čini pogodnom za osobe koje žele da održe ili smanje telesnu težinu.

Hidratacija: Kao tečno jelo, minestrone pomaže u održavanju hidratacije.

Mogućnost prilagođavanja: Može se lako prilagoditi specifičnim dijetetskim potrebama, dodavanjem više povrća, integralnih žitarica ili proteinima po izboru.

Pripremila: Nataša Radosavljević