Ovas je posebno koristan za one koji imaju poteškoća sa redovnim pražnjenjem creva, jer zbog visokog sadržaja vlakana može da olakša zatvor. Postoji više vrsta ovsa, a svi su korisni. Ipak, izbegavajte instant verzije ove žitarice, jer često sadrže aditive koji mogu da doprinesu zatvoru, navodi nutricionistkinja Raši Čahal.
Nutritivna vrednost ovsa
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, 100 grama integralnog ovsa sadrži:
- 12,9 g vlakana
43 mg kalcijuma
125 mg magnezijuma
372 mg fosfora
373 mg kalijuma
0,148 mg vitamina B6
0,39 mg vitamina B1
Najpoznatije vrste ovsa
Integrali ovas - neobrađena zrna
Valjani ovas - paren i spljošten, često se koristi za ovsenu kašu
Seckani ovas - integralni ovas seče se na sitne komade
Instant ovas - prethodno kuvan i osušen, brz za pripremu
Kako odabrati najbolji ovas za zatvor?
Za olakšavanje zatvora, najbolje je koristiti seckani ovas, jer je najmanje obrađen i zadržava najveću količinu vlakana - 12 grama na 100 grama.
Recept za ovsenu kašu za olakšanje zatvora
Potrebno vam je
- 30 g ovsa
šolja vode
1/4 šolje povrća (šargarepa, paprika, boranija)
so po ukusu
limun
Priprema
Skuvajte ovas u vodi dok ne omekša, dodajte povrće i so, pa kuvajte dok voda ne ispari. Na kraju dodajte limunov sok.
Kada je vreme za lekara?
Ukoliko patite od zatvora, uključivanje ovsa u svakodnevnu ishranu može da vam olakša tegobe. Pored toga, unosite dovoljno tečnosti i budite fizički aktivni.
Ako zatvor traje duže od tri nedelje, ili ako ga prate simptomi poput jakog bola u stomaku,krvi u stolici, naglog gubitka težine, ili neobjašnjive slabosti, obavezno se obratite lekaru.
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthshots.com/zdravlje.kurir.rs