Jasni znaci da vam nedostaje vitamin B6: Prepoznajte problem koji može da ugrozi vaše zdravlje
Foto: Shutterstock

oprez

Jasni znaci da vam nedostaje vitamin B6: Prepoznajte problem koji može da ugrozi vaše zdravlje

Zdravlje -

Vitamin B6 igra važnu ulogu u mnogim ključnim funkcijama vašeg tela, kao što su proizvodnja antitela za borbu protiv infekcija, regulacija nivoa šećera u krvi i efikasan rad mozga i nervnog sistema.

Ako je vaš nivo vitamina B6 opasno nizak, možete da se suočite sa simptomima njegovog nedostatka: promenama raspoloženja, ranicama u ustima i na jeziku, oštećenjima na koži, perifernom neuropatijom (bol, trnci utrnulost), anemijom i gubitkom kontrole nad mišićima.

Nedostatak vitamina B6 je relativno čest i pogađa oko 10 odsto ljudi, s tim što je minimalni manjak uglavnom asimptomatski.

Promene raspoloženja

Nizak nivo vitamina B6 povezan je sa nekoliko psiholoških, odnosno mentalnih problema, kao što su zbunjenost, moždana magla, razdražljivost, anksioznost i depresija. Istraživanja sugerišu da su osobe koje uzimaju suplemente vitamina B6 manje anksiozne i depresivne, verovatno zbog uticaja ovog nutrijenta na nervni sistem koji pomaže telu da reguliše stres i napetost.

Promene u ustima i na jeziku

Nedostatak često dovodi do problema sa ustima i jezikom. Osobe sa izrazito niskim nivoom mogu da imaju ranice u ustima, heilitis (pucanje usana) i suvoću oko usta. Neki ljudi mogu da dožive glositis (upalu jezika).

ranice u ustima u vidu afti
ranice u ustima u vidu aftifoto: Shutterstock

Osipi na koži

Manjak vitamina može da dovede do seboroičnog dermatitisa. Simptomi su crvenilo, perutanje ili osip na delovima tela gde su lojne žlezde najaktivnije, kao što su vlasište, lice (posebno oko nosa i obrva), gornji deo leđa i grudi. Koža takođe može da se ljušti ili izgleda iritirano. Istraživači veruju da je to zbog upale, koja je često uzrokovana nedostatkom vitamina B.

Anemija

Vitamin B6 igra značajnu ulogu u proizvodnji hemoglobina – proteina koji pomaže u prenosu kiseonika do tkiva putem krvi. Ozbiljan nedostatak ovog vitamina može da dovede do vrste malokrvnosti poznate kao mikrocitna anemija, koja podrazumeva neobično mala crvena krvna zrnca. Potencijalni simptomi uključuju umor, kratak dah, poteškoće sa koncentracijom, slabost, glavobolju, gubitak apetita, vrtoglavicu i ubrzan rad srca.

neuropatija je oštećenje nerava u rukama, šakama i stopalima
neuropatija je oštećenje nerava u rukama, šakama i stopalimafoto: Shutterstock

Periferna neuropatija

Ukoliko se nedostatak vitamina B6 ne leči, jedna od mogućih posledica je periferna neuropatija, stanje povezano sa oštećenjem nerava u rukama, šakama i stopalima. Simptomi su trnjenje, bockanje ili mravinjanje, smanjeni refleksi, utrnulost, slabost mišića i bol.

Ataksija

U ozbiljnim slučajevima, nedostatak ovog vitamina može da izazove ataksiju - poremećaj koordinacije rada mišića. Znaci uključuju probleme sa ravnotežom i koordinacijom, nespretnost, poteškoće sa hodanjem i nejasan govor. Ovo je često povezano sa perifernom neuropatijom koja pogađa ekstremitete.

Simptomi kod dece

Znaci nedostatka vitamina B6 mogu da budu nešto drugačiji kod beba i male dece i uključuju:

  • Razdražljivost i preterano plakanje
  • Napade epilepsije
  • Posebno osetljiv sluh
svaki simtom koji ne prolazi sam od sebe je znak za uzbunu
svaki simtom koji ne prolazi sam od sebe je znak za uzbunufoto: Shutterstock

Kada se javiti lekaru?

Trebalo bi da se javite lekaru ako neko vreme imate bilo koji od navedenih simptoma. Nivo vitamina B6 se proverava putem analize krvi.

Ovaj nutrijent se prirodno nalazi u hrani kao što su mahunarke (posebno leblebije), juneća džigerica, živinsko meso i riba, a lekar može da vam preporuči i suplemente.

Faktori rizika

U riziku ste od nedostatka vitamina B6 ako imate:

  • Bolest bubrega
  • Bolest jetre
  • Autoimuno oboljenje, kao što je reumatoidni artritis
  • Digestivno oboljenje koje utiče na sposobnost apsorpcije hranljivih materija, kao što je Kronova bolest
  • Zloupotrebljavate alkohol
  • Gojazni ste
  • Imate druge nedostatke vitamina B

Ako je nedostatak vitamina B6 povezan sa bilo kojim od gore navedenih stanja, vaš lekar će pre svega sugerisati lečenje osnovnog poremećaja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Health.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track