Jovana Srejić Ferluga

Šta jesti kada imate osteoporozu? Nutricionista sugeriše koje namirnice najbolje čuvaju kosti

Shutterstock, Privatna Arhiva

Bez obzira da li već imate osteoporozu ili želite da smanjite rizik od razvoja osteoporoze, postoje određeni saveti o ishrani kojih treba da budete svesni.

Osteoporoza, tihi neprijatelj zdravlja kostiju, može značajno da utiče na kvalitet života, posebno kod starijih osoba, i to češće kod žena. Iako se mahom povezuje sa genetikom i godinama, ishrana igra važnu ulogu u prevenciji i saniranju ovog stanja, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga i izdvaja hranljive materije na koje bi posebno trebalo obratiti pažnju. Njihovo nedovoljno unošenje, naime, može da vas izloži riziku od niske mineralne gustine kostiju i osteoporoze.

Proteini: Studije pokazuju da nedovoljan unos proteina povećava rizik za nisku mineralnu gustinu kostiju i da stariji ljudi koji se pridržavaju dijete sa visokim sadržajem proteina obično imaju manji rizik od preloma.

Kalcijum: Kalcijum je potreban za formiranje novog koštanog tkiva, a njegovi najbolji izvori su jogurt, sir, zeleno lisnato povrće, pasulj, orasi i semenke.

Vitamin D: Bez dovoljno vitamina D, telo ne može pravilno da apsorbuje kalcijum, ali je nažalost njegov nedostatak izuzetno čest. U stvari, oko 50 odsto svetske populacije ima manjak ovog vitamina, posebno zimi, zbog slabijeg izlaganja suncu. Vitamin D je koncentrisan samo u nekoliko izvora hrane, poput masne ribe, te je suplementacija jedno od mogućih rešenja.

Magnezijum ćete naći u brojnom povrću i voću Foto: Shutterstock

Magnezijum: Telu je potreban magnezijum da bi održalo zdravlje kostiju i ako ga ne unosite dovoljno koroz ishranu, povećava se rizik od osteoporoze. Osim toga, sposobnost tela da održava optimalan nivo ovog minerala opada s godinama. Možete ga naći u namirnicama kao što su pasulj, spanać, bademi, semenke, banane, crna čokolada...  

Vitamin K: Vitamin K je neophodan za funkciju proteina uključenih u formiranje i održavanje kostiju. Vitamin K1 se nalazi u zelenom lisnatom povrću kao što su spanać i kelj, i biljnim uljima, dok je vitamin K2 koncentrisan u životinjskim proizvodima kao što su sir i piletina, kao i u fermentisanoj hrani.

Čuvajte svoje kosti Foto: Shutterstock

Vitamin C: Vitamin C je važan antioksidans koji sprečava razgradnju kostiju, a nizak nivo povezan je sa smanjenom mineralnom gustinom kostiju. Namirnice bogate ovim vitaminom su citrusno voće, bobičasto, paprika i brokoli.

Cink: Cink je potreban za pravilan rast i održavanje zdravlja kostiju, a takođe pomaže i u njihovoj regeneraciji. Dobri izvori cinka su morski plodovi, orasi, živinsko meso i sočivo, dok suplementacija cinkom može da ubrza zarastanje kostiju nakon preloma. 

Cink je potreban za pravilan rast kostiju Foto: Shutterstock

- Minerali kalijum, bor, silicijum, selen, gvožđe i mangan su takođe potrebni za zdravlje kostiju. Pored toga, neka istraživanja sugerišu da suplementacija omega-3 masnim kiselinama i kolagenom može da pomogne osobama s niskom mineralnom gustinom kostiju i osteoporozom - navodi Jovana Srejić Ferluga.

Najbolji način ishrane 

Mediteranska ishrana, koja je bogata povrćem, voćem, mahunarkama, orašastim plodovima i ribom, može da smanji rizik od preloma i osteoporoze, kao i da održi koštanu i mišićnu masu.

- Ova ishrana obiluje jedinjenjima koja štite kosti, kao što su polifenolni antioksidansi, ali i važnim nutrijentima poput magnezijuma i kalcijuma - naglašava nutricionista i dodaje:

- Posebno štetna je ultra-prerađena hrana, sa visokim sadržajem šećera i soli, koja može da našteti zdravlju kostiju - poručuje.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.