Plave zone su oblasti širom sveta gde ljudi žive duže i zdravije nego što je to uobičajeno. Koncept plavih zona popularizovali su Den Bitner i tim istraživača koji su identifikovali pet takvih regija.

Plave zone čine pet regiona u kojima žive najdugovečnijih ljudi na zemlji: Okinava (Japan), Sardinija (Italija), Loma Linda (SAD), Ikaria (Grčka) i Nikoja (Kostarika). Njihovoj dugovečnosti doprinosi kombinacija zdravih navika, snažnih društvenih veza, redovne fizičke aktivnosti, ali i izbalansirane ishrane, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga i navodi 10 najčešće konzumiranih namirnica iz ovih zona.

- Svaki region ima svoje jedinstvene kulturne i kulinarsske običaje, ali se izdvaja nekoliko zajedničkih karakteristika. Meštani plavih zona obično konzumiraju obroke koji se baziraju namirnicama neživotinjskog porekla bogatim sastojcima koji sprečavaju upale. Ove namirnice, poput voća i povrća, pasulja, maslinovog ulja i ribe, sadrže veliku količinu antioksidanata, kao i vitamina i minerala i smanjuju rizik do kognitivnog pada, pojedinih vrsta kancera i kardiovaskularnih bolesti - navodi nutricionista.

Deset namirnica koje dominiraju u plavim zonama

1. Pasulj

Pasulj je jedna najhvaljenijih namirnica za dugovečnost i to sa dobrim razlogom. Pasulj i mahunarke su bogate biljnim proteinima i mogu da zamene meso. One takođe sadrže vitamine, minerale i fitonutrijente, što im daje njihove antiinflamatorne supermoći. Pasulj je takođe jedan od najbogatijih izvora vlakana u biljnom svetu. Pasulj i mahunarke su ključni deo obroka koji se konzumira u svih pet regiona plavih zona, a na svetu postoji na desetine hiljada sorti koje možete izabrati.

integralne-zitarice-shutterstock-1974737315.jpg
Shutterstock 

2. Integralne žitarice

Cela zrna, kao što su ječam, smeđi pirinač, proso i ovas, takođe se svakodnevno konzumiraju u svim plavim zonama. Pored visokog sadržaja vlakana, proteina, vitamina i minerala, cela zrna su ugljeni hidrati koji se sporo vare i pružaju dobar izvor energije. Jedno istraživanje na temu hleba od celog pšeničnog zrna pokazalo je da vlakna i fenolne kiseline u integlanim žitaricama pomažu u sprečavanju hroničnih upala.

3. Slatki krompir

Slatki krompir se konzumira u izobilju u plavim zonama, posebno na Okinavi. Bogat je antioksidansima, kalijumom i antocijanima. Ova vrsta antioksidansa je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, dobrim vidom i smanjenjem upalnih procesa. Slatki krompir je takođe bogat vlaknima, beta-karotenom i vitaminom C, a odličan je u tradicionalnim prilozima i slanim supama.

profimedia0398577188.jpg
Profimedia 

4. Tofu

Još jedna od namirnica koju mnogi stanovnici Okinave svakodnevno konzumiraju je tofu, koji se pravi od soje. Tofu može da deluje kao snažno protivupalno sredstvo. Izoflavoni i lektin koji se nalaze u zrnu soje su neverovatno korisni u smanjenju bolova u zglobovima, olakšavanju varenja i imaju mnoga antiinflamatorna jedinjenja.

5. Maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje je povezano sa višestrukim koristima za srce zahvaljujući svojim antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama. Studije pokazuju da dodavanje maslinovog ulja u obroke pomaže u borbi protiv hroničnih upala i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

profimedia0264602307.jpg
Profimedia 

6. Paradajz

Paradajz je prepun vitamina i minerala, posebno antioksidansa likopena. Kada kombinujete paradajz sa maslinovim uljem, imaćete još više antiinflamatornih koristi.

7. Sveže voće

Lokalno voće, kao što su papaja, banane, guava, ključni su deo svakodnevnih obroka na poluostrvu Nikoja u Kostariki. Ovo tropsko voće (ali i ostalo voće) ima visok nivo antioksidanata. Bobičasto voće, poput borovnica i jagoda, je posebno bogato antiinflamatornim jedinjenjima; sadrži jedinjenja antocijana koja deluju kao moćni antiinflamatorni agensi i imaju višestruke zdravstvene prednosti za mozak i zdravlje srca. Takođe mogu da pomognu u sprečavanju hroničnih bolesti.

8. Bundeva

Bundeva je odličan sastojak jela koji smanjuje upalu u crevima i kardiovaskularnom sistemu. Ne samo da sadrži omega-3 masne kiseline, već sadrži i antioksidante kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin.

zeleno-lisnato-povrce-shutterstock-459008335.jpg
Shutterstock 

9. Zelenilo lisnato povrće i kupusnjače

Stanovnici plavih zona jedu dosta povrća kao što su spanać, kelj, brokoli, kupus i prokelj koje sadrži jedinjenja sumpora povezana sa zaštitom od pojednih vrsta kancera.

10. Jezgrasto voće i semenke

Orašasto voće i semenke se svakodnevno konzumiraju u mnogim plavim zonama, posebno u Loma Lindi. Orasi i semenke nude masnoće koje su zdrave za srce i koje su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Svi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, ali neke superzvezde su orasi za omega-3 masne kiseline, bademi za zdrave masti i vlakna i pistaći za proteine i zdrave masti.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.