10 namirnica koje produžavaju život: Nutricionista otkriva tajnu stogodišnjaka
Plave zone su oblasti širom sveta gde ljudi žive duže i zdravije nego što je to uobičajeno. Koncept plavih zona popularizovali su Den Bitner i tim istraživača koji su identifikovali pet takvih regija.
Plave zone čine pet regiona u kojima žive najdugovečnijih ljudi na zemlji: Okinava (Japan), Sardinija (Italija), Loma Linda (SAD), Ikaria (Grčka) i Nikoja (Kostarika). Njihovoj dugovečnosti doprinosi kombinacija zdravih navika, snažnih društvenih veza, redovne fizičke aktivnosti, ali i izbalansirane ishrane, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga i navodi 10 najčešće konzumiranih namirnica iz ovih zona.
- Svaki region ima svoje jedinstvene kulturne i kulinarsske običaje, ali se izdvaja nekoliko zajedničkih karakteristika. Meštani plavih zona obično konzumiraju obroke koji se baziraju namirnicama neživotinjskog porekla bogatim sastojcima koji sprečavaju upale. Ove namirnice, poput voća i povrća, pasulja, maslinovog ulja i ribe, sadrže veliku količinu antioksidanata, kao i vitamina i minerala i smanjuju rizik do kognitivnog pada, pojedinih vrsta kancera i kardiovaskularnih bolesti - navodi nutricionista.
Deset namirnica koje dominiraju u plavim zonama
2. Integralne žitarice
Cela zrna, kao što su ječam, smeđi pirinač, proso i ovas, takođe se svakodnevno konzumiraju u svim plavim zonama. Pored visokog sadržaja vlakana, proteina, vitamina i minerala, cela zrna su ugljeni hidrati koji se sporo vare i pružaju dobar izvor energije. Jedno istraživanje na temu hleba od celog pšeničnog zrna pokazalo je da vlakna i fenolne kiseline u integlanim žitaricama pomažu u sprečavanju hroničnih upala.
3. Slatki krompir
Slatki krompir se konzumira u izobilju u plavim zonama, posebno na Okinavi. Bogat je antioksidansima, kalijumom i antocijanima. Ova vrsta antioksidansa je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, dobrim vidom i smanjenjem upalnih procesa. Slatki krompir je takođe bogat vlaknima, beta-karotenom i vitaminom C, a odličan je u tradicionalnim prilozima i slanim supama.
4. Tofu
Još jedna od namirnica koju mnogi stanovnici Okinave svakodnevno konzumiraju je tofu, koji se pravi od soje. Tofu može da deluje kao snažno protivupalno sredstvo. Izoflavoni i lektin koji se nalaze u zrnu soje su neverovatno korisni u smanjenju bolova u zglobovima, olakšavanju varenja i imaju mnoga antiinflamatorna jedinjenja.
6. Paradajz
Paradajz je prepun vitamina i minerala, posebno antioksidansa likopena. Kada kombinujete paradajz sa maslinovim uljem, imaćete još više antiinflamatornih koristi.
8. Bundeva
Bundeva je odličan sastojak jela koji smanjuje upalu u crevima i kardiovaskularnom sistemu. Ne samo da sadrži omega-3 masne kiseline, već sadrži i antioksidante kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin.
9. Zelenilo lisnato povrće i kupusnjače
Stanovnici plavih zona jedu dosta povrća kao što su spanać, kelj, brokoli, kupus i prokelj koje sadrži jedinjenja sumpora povezana sa zaštitom od pojednih vrsta kancera.
10. Jezgrasto voće i semenke
Orašasto voće i semenke se svakodnevno konzumiraju u mnogim plavim zonama, posebno u Loma Lindi. Orasi i semenke nude masnoće koje su zdrave za srce i koje su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Svi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, ali neke superzvezde su orasi za omega-3 masne kiseline, bademi za zdrave masti i vlakna i pistaći za proteine i zdrave masti.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu