jednostavno

Stalno vas muče gasovi i nadutost? Uradite ovaj kućni test čim se probudite, rezultat vas može iznenaditi

Shutterstock

Jedna čaša vode i četvrtina kašičice sode bikarbone mogu da otkriju ozbiljan problem sa varenjem, za koji mnogi ni ne znaju da ga imaju.

Gasovi, nadimanje i nelagoda u stomaku često se javljaju kao posledica savremenog načina života - brze hrane, gaziranih pića, stresa, ali i nedovoljno sažvakane hrane, neravnoteže crevne flore, intolerancije na određene namirnice, zatvora i prejedanja, naročito uveče. Ali, da li ste znali da postoji jednostavan test koji kod kuće može da ukaže na jedan od najčešćih uzroka nadimanja?

Test je potpuno bezbedan i lako ga možete isprobati čim se probudite. Potrebna vam je samo četvrtina kašičice sode bikarbone i čaša obične vode.

Evo kako se sprovodi:

Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom i odmah popijte. Zatim sačekajte.

  • Ako podrignete u roku od dva minuta, verovatno je sve u redu s vašim nivoom želudačne kiseline.
  • Ako reakcija kasni, traje pet minuta ili više, moguće je da imate nizak nivo želudačne kiseline, što se stručnim jezikom zove hipohlorhidrija.
Ako podrignete u roku od dva minuta, verovatno je sve u redu s vašim nivoom želudačne kiseline Foto: Shutterstock

Zašto je važna želudačna kiselina?

Ona pomaže varenju, uništava štetne mikroorganizme, i omogućava pravilnu apsorpciju hranljivih materija. Kada je njen nivo nizak, dolazi do:

  • nadimanja
    osećaja težine nakon obroka
    pojave gasova
    kandidijaze
    poremećaja crevne flore
    pa čak i sindroma propustljivih creva

Šta dalje ako sumnjate na nizak nivo želudačne kiseline?

Najbolje bi bilo da se obratite lekaru, koji može da preporuči dodatne analize - poput testa na heliko bakteriju, analize kiselosti želuca ili ispitivanja varenja.

Probiotici pomažu crevima da se vrate u ravnotežu Foto: Shutterstock

A dok čekate pregled, možete da pokušate sledeće:

  • Pre obroka uzmite kašičicu jabukovog sirćeta rastvorenu u čaši vode (ili nešto više limuna) - ove namirnice prirodno podstiču lučenje želudačne kiseline.
    Uvedite fermentisanu hranu (kiseli kupus, kefir) i đumbir u ishranu.
    Jedite manje porcije i izbegavajte teško svarljive, masne i gazirane obroke.
    Razmislite o probioticima i digestivnim enzimima koji mogu da pomognu crevima da se vrate u ravnotežu.

Zapamtite da često nadimanje i gasovi nisu "normalni" i ne bi ih trebalo ignorisati. Naše telo često šalje signale da mu nešto smeta, a uz ovakve male testove, možete lakše da ga razumete i na vreme reagujete.

9 razloga zbog kojih se javljaju bolni grčevi kod žena: Nije uvek u pitanju samo ciklus