Znate li šta su ukrštene alergije? Kada se polen i hrana udruže protiv vas
Da li ste znali da više od 50 % osoba alergičnih na polen ima alergiju na jabuke i lešnik? Ili da je alergija na drvo breze povezana sa breskvom, kajsijom i šljivom? Takve povezane alergije se nazivaju – ukrštene alergije.
Iako je alergologija još uvek nedovoljno istražena, savremena medicina napreduje, kako na dijagnostici tako i na pronalaženju uzroka i lečenju. Najveća muka pacijenata je u nedovoljno jasnim i različitim simptomima, različitih intenziteta, ali i nekontinuiranim alergenima. Dodatnu muku kod pacijenata stvara pojam ovih ukrštenih alergija.
Tokom alergijske reakcije organizam stvara zaštitne materije, antitela, kojima reaguje na izazivače alergije, antigene. Na primer, u slučaju alergije na mleko antigen iz mleka, protein kazein, izaziva imunološku reakciju i stvaranje antitela u organizmu. Iako je u većini slučajeva alergijska reakcija vezana za jedan sastojak, najčešće protein, određene namirnice koji se prepoznaje kao antigen, nekada se desi da se javi povezana alergijska reakcija i na namirnicu koja je sasvim druge prirode.
Skriveni okidači u voću i povrću
Osobe koje pate od alergije na polen posle izvesnog vremena mogu da razviju i alergijske reakcije na određene namirnice. Ovakva ukrštena alergija nastaje usled sličnosti polena i određenih belančevina odgovarajuće namirnice na koje organizam, prirodno, odgovara alergijskom reakcijom.
Na primer, kod osoba alergičnih na polen breze kasnije može da se javi alergija na lešnik, a propratni simptomi su svrab, utrnulost i peckanje u usnoj duplji, kao i kod simptoma uzrokovanih najvećim alergenima.
Uzrok ukrštene alergije
Uzrok ukrštene alergijske reakcije jeste hemijska sličnost proteina koji su u sastavu različitih namirnica odnosno u izazivačima alergije. Savremena istraživanja su obezbedila dovoljno informacija da možemo predvideti ukrštene alergijske reakcije. Pritom, ukrštena alergijska reakcija može da se javi između različitih vrsta izazivača: polena i hrane ili lateksa i hrane.
Koje alergije su povezane?
- Alergija na ambroziju i bokvicu može prouzrokovati alergiju na artičoke, bananu, kari, ananas, dinju, sirovu šargarepu, papriku, krastavac, tikvice, peršun, celer, senf, paradajz i luk.
- Breza , lešnik i jova – jabuke, kajsije, avokado, kruške, lešnik, badem, breskva, šljiva, orah, breskva, trešnje, celer, krompir, marelica, kivi, šargarepa, korijandar, kim, komorač, anis, kikiriki, pšenica.
- Trave i žitarice – pasulj, kari, grašak, kikiriki, krompir, kivi, sočivo, zelje, spanać, paradajz, dinja, lubenica, narandža, lešnik, peršin, trešnja.
- Lateks – ananas, avokado, banane, krompir, kivi, mango, dinja, brskva, paradajz, kesten, šargarepa.
- Kikiriki– mahunarke, trave, korov, pšenica, kukuruz.
Kada govorimo o ukrštenim alergijskim reakcijama moramo spomenuti i sindrom oralne alergije koji se javlja najčešće kod osoba alergičnih na polen. Tako na primer, osobe koje imaju alergiju na polen mogu imati simptome alergije i pri unosu svežeg voća i povrća.
Neke osobe koje su alergične na polen traveće najčešće imati ukrštenu alergijsku reakciju na dinje, paradajz i narandže.
Dok je alergijska reakcija na polen trave vezana uglavnom za disajne organe, imunitet će na unos paradajza, dinje ili narandže reagovati simptomima koji se javljaju u usnoj duplji.
Najčešći simptomi su svrab i peckanje usana, usne duplje, ušnog kanala i grla.
Peckanje je praćeno crvenilom i otokom jezika i usana, a ako osoba proguta hranu postoji verovatnoća da će uslediti i reakcija želuca i creva u vidu povraćanja i dijareje. U slučaju alergijske reakcije ponekad kuvana namirnica ne izaziva alergiju, jer prilikom kuvanja dolazi do promene strukture proteina koji su izazivači alergijske reakcije.
Izvori: alergijaija.com/Zdravlje.Kurir.rs
Saznajte koje alergije se mogu pogoršati s godinama: Pridruženi zdravstveni problemi otežavaju lečenje