Zašto je dobro jesti ananas svakog dana? Doktorka otkriva 3 ključne prednosti
Ananas je osvežavajuće tropsko voće koje, osim slatkog ukusa i jarke boje, sadrži moćan enzim bromelain. Istraživanja pokazuju da žuta hrana podiže raspoloženje, a ananas gotovo garantuje dobar osećaj. Doktorka savetuje da ga jedete svakodnevno – zbog tri važne koristi za telo.
Ovo slatko, vlaknasto voće dostupno nam je tokom cele godine, ali je najsočnije i najukusnije na vrhuncu sezone, između marta i jula – dakle, upravo sada. A to znači da je pravo vreme da se prepustite iskustvu doktorke, dr Patricije Varakalo, da i sami isprobate ovaj eksperiment i uverite se kakve koristi vam može doneti svakodnevni unos ovog tropskog voća.
Tajna je u bromelainu
Lekarka opšte prakse i osteopat dr Varakalo otkrila je kroz sopstveni eksperiment da je ananas mnogo više od ukusne i svestrane namirnice u kuhinji. Kako kaže, njegove koristi za zdravlje su brojne – od poboljšanja varenja do ublažavanja upala.
- Tokom sedam dana, pronašla sam kreativne načine da ananas ubacim u svoje obroke: mešala sam ga u smutije, pekla na roštilju i dodavala salatama - rekla je dr Varakalo, koja je pitala nutricionistkinju Džuliju Zumpano sa klinike u Klivlendu za savet kako da izvuče maksimum iz njegove prirodne supstance – enzima koji ubrzava hemijske reakcije u telu, kao što je razlaganje hrane tokom varenja.
Bromelain iz ananasa je povezan sa smanjenjem upale, boljim varenjem i čak popravkom oštećenih tkiva.
Nutritivna vrdnost
- 100 grama (oko 3/4 šolje) ananasa sadrži:
- 60 kalorija
- 0,21 g masti
- 0,46 g proteina
- 14,1 g ugljenih hidrata
- 2 g vlakana
- 12 mg kalcijuma
- 13,4 mg magnezijuma
- 137 mg kalijuma
- 58,6 mg vitamina C
Ananas je odličan izvor vitamina C, koji jača imunitet, podstiče proizvodnju kolagena i štiti ćelije. Takođe sadrži i više od preporučene dnevne doze magnezijuma, važnog za zdravlje kostiju i dobar metabolizam.
Uz to, bogat je vlaknima, vitaminima B grupe i mineralima poput bakra, kalijuma i magnezijuma, koji doprinose energiji, zdravlju nerava i mišićnoj funkciji.
Prednosti ananasa
– Pored obilja hranljivih materija, ananas ima i mnoštvo zdravstvenih prednosti – kaže Zumpano, ističući da zbog svoje jedinstvene kombinacije antioksidanata, vitamina, minerala i moćnog enzima bromelaina, ananas može da podstakne zarastanje tkiva i kože, poboljša varenje, pomogne u održavanju optimalne telesne težine, poboljšanju oporavka mišića posle vežbanja i jačanju zdravlja srca.
Koliko šećera sadrži?
- Ako pazite na unos šećera, ananas ne morate u potpunosti da izbegavate. Sadrži 11,4 grama šećera na 100 grama, što je manje nego u banani (15,8 grama) i jabuci (12,4 grama) - objašnjava Zumpano. Ananas je dobar izbor za one koji prate unos šećera, ali samo ako ga jedete umereno.
Prirodni šećeri u ananasu nisu problem, ali važno je obratiti pažnju na veličinu porcije.
Zumpano savetuje da ga kombinujete sa zdravim mastima i proteinima, kao što su:
½ šolje mladog sira, ½ šolje grčkog jogurta, šaka semenki, 1 kašika putera od orašastih plodova, 1 tvrdo kuvano jaje ili 25 grama nemasnog sira.
Kako ga uključiti u svoj dnevni meni?
Preporučuje se unos svežeg ili smrznutog ananasa, dok treba izbegavati konzervirani zbog dodatih šećera.
Dr Varakalo je u svom eksperimentu dodala ananas u smutije, kombinujući ga sa proteinima i zdravim mastima, te primetila poboljšanje probave i opšteg stanja.
Dobra kontrola apetita
- Do kraja nedelje, moj probavni sistem je postao uravnoteženiji - rekla je dr. Varakalo. Zumpano dodaje da ananas, zahvaljujući visokom sadržaju vode, vlaknima i niskom sadržaju šećera, može pomoći u mršavljenju i kontroli apetita.
Poboljšava zdravlje tkiva i kože
- Još jedna korist od svakodnevnog jedenja ananasa je zdravija koža i brže zarastanje tkiva, što je korist koju u početku nisam očekivala, ali sam se prijatno iznenadila kada sam to saznala - rekla je dr Varakalo i dodala da je, iako nije imala neki poseban problem sa kožom ili povredu, primetila da joj koža izgleda hidriranije nego inače, što ju je obradovalo.
Zumpano je objasnio da bromelain iz ananasa ublažava bol i otok, što može smanjiti upalu i podržati prirodni proces zarastanja.
Brži oporavak nakon vežbanja
Zbog impresivnih antiinflamatornih svojstava ananasa, preporučuje se da se konzumira nakon treninga snage.
- Ponekad bih ga jela sveže kao užinu posle treninga, a ponekad bih ga ubacila u smuti za oporavak mišića. U oba slučaja primetila sam da sam sledećeg dana imala manje bolova i osećala sam manje ukočenosti nego obično nakon podizanja tegova - rekla je dr Varakalo.
I opet, kako Zumpano kaže, ovaj efekat se može pripisati bromelainu, koji pomaže u smanjenju upale i bolova, posebno nakon treninga snage i intenzivnih kardio treninga. Pored toga, ananas hidrira telo, snabdeva ga elektrolitima i antioksidansima, što sve poboljšava prirodni proces oporavka tela nakon vežbanja.
Može li svakodnevni unos da ima negativne efekte?
Za većinu ljudi ananas je bezbedan za svakodnevnu konzumaciju – ima malo kalorija, a bogat je vitaminima i mineralima. Ipak, zbog prirodnog šećera, treba ga jesti umereno, poručuje nutricionista Zumpano. Kod nekih osoba može izazvati blago peckanje u ustima, što je najčešća nuspojava.
U retkim slučajevima mogu se javiti simptomi alergije – oticanje usana i jezika, iritacija kože ili stomačne tegobe poput mučnine i grčeva.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Ananas je mnogo više od slatkog, ukusnog tropskog voća, jer ovo voće ima i mnogo značajnih zdravstvenih koristi. Sok od ananasa ublažava kašalj, nutricionista otkriva koji enzim u ovoj voćki je najzaslužniji za to
Pojedine mešavine aditiva povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2: Nova studija otkriva u kojim namirnicama ih ima najviše