Zašto smutiji nisu uvek najsjajniji izbor? Dr Dušan Vešović otkriva opasnosti koje vrebaju iz čaše svežeg soka
Smutiji su često predstavljeni kao savršeno zdrava opcija za obrok ili užinu, ali postoje važne stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što ih uključite u svakodnevnu ishranu.
- Iako mogu biti bogati hranljivim materijama, smutijičesto kriju skrivene nedostatke koji mogu negativno uticati na zdravlje - kaže dr Dušan Vešović, prof. dr Dušan Vešović, specijalista medicine rada, farmacije i lekar integrativne medicine, i navodi opasnosti koje nekada vrebaju iz čaše svežeg soka.
Skriveni šećeri i kalorije
Mnogi smutiji sadrže visok nivo prirodnih šećera iz voća, ali i dodatke poput meda, javorovog sirupa ili zaslađenih mlečnih proizvoda. Ovo može brzo povećati kalorijski unos i izazvati nagli skok šećera u krvi, što može dovesti do pada energije kasnije u toku dana.
Nedostatak vlakana
Kada blendirate voće i povrće, deo vlakana koji usporava apsorpciju šećera može se izgubiti. To znači da smutiji često nisu tako zasitni kao cela, neprerađena hrana, što može dovesti do osećaja gladi ubrzo nakon konzumacije.
Prebrza konzumacija
Smutiji se često konzumiraju brzo, što smanjuje svest o obroku i osećaj sitosti. Ovo može doprineti prejedanju ili neadekvatnom unosu hranljivih materija tokom dana.
Šta možete učiniti?
- Ako volite smutije, birajte recepte s niskim sadržajem šećera, dodajte izvor proteina (poput grčkog jogurta ili bademovog putera ) i uključite povrće bogato vlaknima (spanać, kelj).Pijte smuti polako i u okviru izbalansiranog obroka. Smutiji mogu biti povremeni dodatak ishrani, ali ključ je umerena i pažljiva konzumacija. Važno je da se oslonite na raznovrsne izvore celovite hrane za optimalno zdravlje - ističe dr Vešović.
5 grešaka u pravljenju smutija koje gomilaju kilograme: Evo šta bi trebalo da dodate, a na šta da zaboravite