5 grešaka u pravljenju smutija koje gomilaju kilograme: Evo šta treba da dodate, a na šta da zaboravite
Foto: Shutterstock

važno je da znate

5 grešaka u pravljenju smutija koje gomilaju kilograme: Evo šta treba da dodate, a na šta da zaboravite

Ishrana -

Smuti obično sadrži mnogo ukusnih, zdravih sastojaka koje možete pijuckati u pokretu ili dok radite. Iako ovaj napitak može biti hranljiv deo vašeg dana i može vam pomoći da postignete pozitivne promene u ishrani, stručnjaci takođe upozoravaju da postoje i greške prilikom pravljenja ovog napitka koje mogu dovesti do gomilanja kilograma.

Zato sledeći put kada budete pravili smuti, izbegnite ove greške.

Ne dodajete dovoljno proteina

Ne samo da vam proteini pomažu da izgradite više mišićne mase i izgubite kilograme, već takođe mogu pomoći da se duže osećate siti.

- Ako smutiju nedostaju ove komponente, možda vas neće dugo zadržati sitim, što može dovesti do povećane potrošnje kalorija iz drugih izvora tokom dana -navodi Mari Sabat, nutricionista.

Jedna studija objavljena u časopisu Obesity (Gojaznost) otkrila je da kada su učesnici jeli doručak sa niskim sadržajem proteina, u proseku su konzumirali više hrane u narednim obrocima. Istraživači veruju da je ovaj efekat posledica toga što pojedinci nadoknađuju obrok sa niskim sadržajem proteina jedući više hrane kasnije tokom dana.

Studija je takođe otkrila da kada su učesnici konzumirali doručak sa visokim sadržajem proteina, jeli su manje hrane za naredne obroke.

Da biste uključili više proteina u svoje smutije, pokušajte da dodate kravlje mleko, grčki jogurt, čia semenke ili svoj omiljeni proteinski prah.

smuti, blender, maline, voćni smuti, zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Ne koristite dovoljno vlakana

Ishrana bogata vlaknima može pomoći u prevenciji više hroničnih bolesti, ali i u regulisanju apetita povećavajući sitost i poboljšavajući mikrobiom creva.

- Vlakna igraju ključnu ulogu u osećaju sitosti i zdravom varenja, ali se često izostavljaju iz smutija, posebno onih koji ne sadrže kore voća ili su napravljeni od voćnih sokova. Ako vašem smutiju nedostaju sastojci bogati vlaknima, kao što su celo voće, povrće ili integralne žitarice, možda se nećete osećati tako zadovoljni nakon što ga pojedete - kaže Trista Best, registvorani dijetetičar.

Ovo može dovesti do povećane gladi i potencijalnog prejedanja kasnije u toku dana, doprinoseći povećanju telesne težine.

Prema dr Lizi Jang, neki od najboljih izvora vlakana za vaše smutije su bobice, kelj, avokado, kivi, kruška, pasulj, laneno brašno i čia semenke.

med
foto: Shutterstock

Dodajete previše zaslađivača

Mnogi dodaju razne zaslađivače u svoj smuti, posebno ako prave zeleni napitak sa povrća i lisnatim zelenišem, jer oni obično imaju gorkast ukus. Međutim, stručnjaci upozoravaju da veće količine ovih dodatih zaslađivača mogu doprineti vašem broju kalorija i potencijalno dovesti do većeg debljanja.

- Iako prirodni zaslađivači poput meda, javorovog sirupa ili nektara agave mogu izgledati zdravije od rafinisanog šećera, oni i dalje sadrže kalorije i mogu doprineti povećanju telesne težine ako se koriste prekomerno - kaže Sabat.

Konzumiranje prekomernih količina šećera može dovesti do povećanja telesne težine, jer obezbeđuje prazne kalorije bez značajne nutritivne vrednosti, dodala je Best.

Sigurno se ne morate u potpunosti otarasiti ovih zaslađivača, ali kontrolisanje količine koju koristite može biti značajno.

Kad god možete, pokušajte da koristite voće da zasladite piće pre nego što dodate dodatne izvore šećera, ili kao što Jang sugeriše, možete „zasladiti svoj smuti tako što ćete dodati jednu ili dve urme.

smuti sa kikiriki puterom, smuti, kikiriki puter
foto: Shutterstock

Koristite mnogo visokokaloričnih sastojaka

Kada pijete smutije, važno je voditi računa o veličini porcija, ističe Jang.

Uobičajeni sastojci smutija poput punomasnog jogurta, putera od orašastih plodova, orašasti plodovi i avokada nuve mnogo korisnih sastojaka za zdravlje poput proteina, vlakana i zdravih masti, ali proizvodi poput ovih i dalje imaju prilično visok broj kalorija.

- To znači da mogu značajno povećati sadržaj kalorija u smutiju, što dovodi do povećanja telesne težine ako ih konzumirate previše - objašnajva Sabat.

Svakako, i dalje bi trebalo da uključujete ove namirnice ako uživate u njima, ali ako primetite povećanje telesne težine i ne možete tačno da odredite izvor, ovo bi mogao biti jedan od uzroka.

Sok
foto: Shutterstock

Jedete smutije iz marketa

Ako uzimate smutije iz marketa, to znači da nemate nikakvu kontrolu nad sastojcima koji se koriste za njegovu izradu, kao ni njihovom količinom.

- Unapred upakovani ili kupljeni smutiji često mogu biti puni dodatih šećera i konzervansa, što ih čini manje zdravim izborom. Ovi aditivi mogu povećati sadržaj kalorija i dovesti do povećanja telesne težine ako se redovno konzumiraju - kaže Sabat.

Prenela: O.M.

(izvor: Eatthis.com/zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track