Ova namirnica smanjuje rizik od dijabetesa za 28%: Sadrži proteine, cink, kalcijum, jod
Foto: Shutterstock

naučna studija pokazala

Ova namirnica smanjuje rizik od dijabetesa za 28%: Sadrži proteine, cink, kalcijum, jod

Zdravlje -

Ako imate dijabetes, važno je da se pridržavate saveta lekara, a to između ostaog podrazumeva da vodite računa o ishrani. Svakako, postoje i određene namirnice koje mogu da pomognu u smanjenju rizika.

Kako su naučnici otkrili, konzumacija grčkog jogurta može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 28 odsto. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da je dovoljno konzumiranje 40 grama grčkog jogurta dnevno.

Grčki jogurt bez ikakvih aditiva, dakle bez šećera, zaslađivača, skroba, sirupa, ima dosta kalcijuma i proteina i bogat je cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, D.

Grčki jogurt bez ikakvih aditiva ima dosta kalcijuma i proteina i bogat je cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, D
Grčki jogurt bez ikakvih aditiva ima dosta kalcijuma i proteina i bogat je cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, Dfoto: Shutterstock

Studija je obuhvatila 3.502 odrasle osobe čije su navike u ishrani analizirane tokom 11 godina. Naučnici su zaključili da fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt i svežeg sira, imaju nisku energetsku gustinu i da su takođe izvor vitamina K2, koji je ranije bio povezan sa nižim stopama insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

S druge strane, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti bili su povezani sa povećanjem rizika od dijabetesa tipa 2 od devet odsto, a potrošnja fermentisanih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti bila je povezana sa 24 odsto smanjenim rizikom od dijabetesa.

Prenela: O.M.

(izvor: Index.hr/Zdravlje.Kruir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track