Ova namirnica smanjuje rizik od dijabetesa za 28%: Sadrži proteine, cink, kalcijum, jod
Ako imate dijabetes, važno je da se pridržavate saveta lekara, a to između ostaog podrazumeva da vodite računa o ishrani. Svakako, postoje i određene namirnice koje mogu da pomognu u smanjenju rizika.
Kako su naučnici otkrili, konzumacija grčkog jogurta može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 28 odsto. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da je dovoljno konzumiranje 40 grama grčkog jogurta dnevno.
Studija je obuhvatila 3.502 odrasle osobe čije su navike u ishrani analizirane tokom 11 godina. Naučnici su zaključili da fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt i svežeg sira, imaju nisku energetsku gustinu i da su takođe izvor vitamina K2, koji je ranije bio povezan sa nižim stopama insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.
S druge strane, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti bili su povezani sa povećanjem rizika od dijabetesa tipa 2 od devet odsto, a potrošnja fermentisanih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti bila je povezana sa 24 odsto smanjenim rizikom od dijabetesa.
Prenela: O.M.
(izvor: Index.hr/Zdravlje.Kruir.rs)
Stomak vam krči kasno uveče? Jedite ove namirnice i topite kilograme dok spavate