Tatjana Popović

Špagete bolonjeze sa pečurkama i crnim vinom: Recept nutricioniste za zdrav ručak

Shutterstock, Stefan Stojanović

Bogatog ukusa i savršene teksture, ovaj sos će zadovoljiti i najzahtevnija nepca. Prava je inspiracija za one koji traže zdraviju, ali jednako ukusnu verziju omiljenog jela.

Ove veganske bolonjeze podsećaju na italijanski klasik koji svi volimo. Umesto mlevenog mesa koristi se kombinacija šampinjona, šargarepe, luka, paradajza i oraha, kako bi se napravio odgovarajući sos, kaže na svom blogu nutricionista i health coach Tatjana Popović. Bezglutenske špagete su opcija koju savetuje, ali svakako nije obavezna.

Bolonjeze sa pečurkama

Potrebno vam je (za 3-4 porcije)

  • 300 g kuvanih (bezglutenskih) špageta
    ½ kašike maslinovog ulja
    2 šolje šampinjona, sitno iseckanih
    luk, sitno seckan
    2 šargarepe, sitno seckane
    4 čena belog luka, izgnječena
    kašika paradajz paste
    2 kašike soja sosa
    2 kašičice mediteranskog začina
    ½ šolje crvenog vina
    3 ½ šolje pelata
    šolja bujona od povrća
    šolja oraha, sitno seckanih
    2 kašike nutritivnog kvasca, opciono
    lovorov list
    so i biber, po ukusu
Pečurke u ovom slučaju menjaju mleveno meso Foto: Shutterstock

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi, te dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne puste vodu i malo porumene, oko 7-8 minuta. Smanjite temperaturu, dodajte luk, beli luk i šargarepu, te dinstajte još oko 3-4 minuta. Napravite malo mesta u tiganju i stavite paradajz pastu, ostavite da se dinsta 30 sekundi, pa je pomešajte sa povrćem, koje je već u tiganju. Dodajte soja sos i mediteranski začin, te dinstajte još oko 30-60 sekundi. Pojačajte temperaturu i u tiganj sipajte crveno vino, te kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta, pa ponovo smanjite temepraturu. Dodajte pelat, bujon od povrća, orahe, nutritivni kvasac i lovorov list. Ostavite da se sve kuva dok se sos ne zgusne, oko 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Uklonite lovorov list, te sklonite tiganj sa ringle. Pustite da sos odstoji nekoliko minuta. Sveže skuvane špagete prelijte dobijenim sosom. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Meksičke punjene paprike prema receptu nutricioniste: Lagan, ukusan i zdrav ručak