5 benefita pečuraka za naše zdravlje: Evo koje posno jelo s bukovačama okrepljuje organizam
Foto: Shutterstock

Doktorka otkriva

5 benefita pečuraka za naše zdravlje: Evo koje posno jelo s bukovačama okrepljuje organizam

Ishrana -

Pečurke su veoma značajne u ishrani zbog posebnih jedinjenja koje sadrže i korisne su u borbi protiv bolesti kao što su rak, kod virusnih infekcija, bolesti srca, povišenog krvnog pritiska i povišenih vrednosti holesterola u krvi.

- Pečurke su bogate su antioksidantima, mineralima i dijetnim vlaknima, i imaju mnogo blagotvornih dejstava na ljudski organizam. Pečurke zbog sadržaja selena, antioksidantnog minerala korisne su u prevenciji raka i kod degeneracije žute mrlje. Bogate su riboflavinom, niacinom i vitaminom B6, i blagotvorne su kod osoba sa depresijom i bolestima srca. Pečurke podstiču proizvodnju interferona u organizmu i jačanje imuniteta - kaže prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, internista-endokrinolog, i otkriva nam jednostavan i zdrav recept sa bukovačama

Recept za dinstane bukovače

Bukovače izlomite na sitnije delove i stavite da se dinstaju na malo vode sa dodatkom ulja pri kraju dinstanja. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte malo začinskog bilja. Poslužite kao prilog uz različite salate i ribu.

pečurke, bukovača, peručke bukovače, gljive
foto: Shutterstock

Bukovače su, isti;e doktorka, ukusne jestive krupne pečurke sa šeširom u obliku lepeze, nežne strukture, pogodne za dinstanje.

- Jačaju imunitet, snižavaju krvni pritisak i holesreol, i zato ih Kinezi vekovima koriste u ishrani. Sadrže vitamine B1, B2, C, D, K, proteine, jod, selen, gvožđe, natrijum, kalijum, cink, fosfor.

Izvor: Endokrinolog.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track