Slušaj vest

U skladu sa principima biljne ishrane, nutricionista i health coach Tatjana Popovićosmislila je varijantu popularnog jela - punjenih paprika - u kojoj meso zamenjuje kombinacija karakteristična za meksičku kuhinju. Mešavina kinoe, pasulja, kukuruza i aromatičnih začina čini ovaj nadev podjednako hranljivim i ukusnim. Priprema je jednostavna, što čini recept pogodnim i za one koji nemaju mnogo vremena za kuvanje.

Meksičke punjene paprike

Potrebno vama je (za 4-6 porcija)

  • šolja kuvane kinoe
    2 šolje bujona od povrća ili vode
    4 ISC paprike, očišćene od semenki i prepolovljene po dužini
    ½ šolje paradajz pelata u kockicama, začinjenog po želji, i još malo za serviranje
    kašika nutritivnog kvasca, po želji
    2 kašičice kumina
    so i biber po ukusu
    1 ½ kašičica mlevene ljute paprike
    1 ½ kašičica belog luka u prahu
    400 g crnog pasulja, kuvanog i proceđenog
    šolja kukuruza, kuvanog i proceđenog
    2 kašike maslinovog ulja
punjene paprike shutterstock_2190338441.jpg
Ne mora sve da bude sa zaprškom Foto: Shutterstock

Potrebno vam za serviranje (po želji)

  • avokado, seckan na kriške
    sok od limete
    3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
    2 kašike crvenog luka, sitno seckanog
    salsa sos

Priprema

Sipajte kinou i bujon od povrća ili vodu u šerpu, te kuvajte dok ne proključa. Nakon toga, smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte kinou još oko 20 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari. U velikoj posudi pomešajte kinou i ostale sastojke, osim paprika i maslinovog ulja. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Zagrejte rernu na 180 stepeni, te tepsiju obložite papirom za pečenje. Poslažite paprike na tepsiju, pa ih premažite maslinovim uljem. Paprike, zatim, napunite dobijenom mešavinom od kinoe, te tepsiju pokrijte folijom. Pokrivene paprike pecite oko 30 minuta. Sklonite foliju, povećajte temperaturu na 200 stepeni, te ih pecite dodatnih 15-20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Servirajte uz sastojke po želji i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Minestrone supa, ukusna i zdrava: Nutricionista deli fantastičan recept