Rižoto sa pečurkama i bebi spanaćem: Recept nutricioniste za zdrav ručak ili večeru
Rižoto možete da spremate na bezbroj načina, jer se integralni pirinač dobro slaže sa brojnim namirnicama. Tatjana Popović, health coach i nutricionista, ga je na svom blogu ovog puta iskombinovala sa šampinjonima i bebi spanaćem, te je dodala pesto sos kako bih ga učinila kremastijim.
Rižoto sa pečurkama i bebi spanaćem
Potrebno vam je (za 2-3 porcije)
- šolja šampinjona, sitno seckanih
1 ½ šolja integralnog pirinča
7-8 šolja bujona od povrća
manja glavica crnog luka, sitno seckanog
čen belog luka, izgnječen
½ šolje vode
½ šolje veganskog parmezana
kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
kašičica svežeg bosiljka, sitno seckanog
kašičica sveže žalfije, sitno seckane
kašičica svežeg vlašca, sitno seckanog
1-2 kašike pesto sosa
šolja bebi spanaća
prstohvat soli
prstohvat bibera
prstohvat svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog (opciono)
Za dekoraciju
- prstohvat mikrobilja
crveni amarant
Priprema
Sipajte bujon od povrća u šerpu srednje veličine, te ga zagrejte. U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk, te dinstajte dva minuta. Potom dodajte šampinjone i disntajte pet minuta, dok ne omekšaju i sva tečnost iz njih ne ispari.
Sipajte vodu, te dodajte integralni pirinač i pola kašičice bosiljka, žalfije i vlašca. Promešajte da se svi sastojci sjedine. Kuvajte pirinač oko pet minuta, povremeno mešajući. S vremena na vreme dodajte po ½ šolje zagrejanog bujona od povrća (dok god ne iskoristite sav bujon), te kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, oko 40 minuta.
Sklonite tiganj sa šporeta. U dobijeno jelo dodajte veganski parmezan, bebi spanać, preostalo začinsko bilje, so i biber. Sve prelijte pesto sosom i promešajte da se sjedini. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs