ALERGIJE NA HRANU POVEĆAVAJU RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA: Njihov uticaj veći od cigareta i dijabetesa
Foto: Shutterstock

nova istraživanja

ALERGIJE NA HRANU POVEĆAVAJU RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA: Njihov uticaj veći od cigareta i dijabetesa

Bolesti -

Alergijski odgovori na uobičajenu hranu kao što su mlečni proizvodi i kikiriki mogu povećati rizik od srčanih bolesti i kardiovaskularne smrti isto toliko ili više nego pušenje, pokazuju nova istraživanja. A ove opasne alergijske reakcije mogu pogoditi i ljude sa alergijama na hranu i one bez očiglednih simptoma alergija.

Osetljivost na uobičajene alergene u hrani, kao što su mlečni proizvodi i kikiriki, mogla bi biti važan i ranije zanemarivan uzrok srčanih bolesti, sugerišu nova istraživanja - a povećani rizik od kardiovaskularne smrti uključuje ljude bez očiglednih alergija na hranu, piše Science Daily.

Ovaj povećani rizik mogao bi se uporediti ili čak i premašiti - rizike koje predstavlja pušenje, kao i dijabetes i reumatoidni artritis, tvrde istraživači.

Naučnici sa UVA Health i njihovi saradnici posmatrali su hiljade odraslih tokom vremena i otkrili da osobe koje proizvode antitela kao odgovor na mlečne proizvode i drugu hranu imaju povećan rizik od kardiovaskularne smrti. Ovo je bilo tačno čak i kada su se uzeli u obzir tradicionalni faktori rizika za srčana oboljenja, kao što su pušenje, visok krvni pritisak i dijabetes. Najjača veza bila je za kravlje mleko, ali su značajni bili i drugi alergeni kao što su kikiriki i škampi.

Najjača veza bila je za kravlje mleko, ali su značajne bile i alergije na kikiriki i škampe
Najjača veza bila je za kravlje mleko, ali su značajne bile i alergije na kikiriki i škampefoto: Shutterstock

Često se radi o tihom imunološkom odgovoru na hranu

Otprilike 15% odraslih proizvodi IgE antitela kao odgovor na kravlje mleko, kikiriki i drugu hranu. Dok ova antitela uzrokuju da neki ljudi imaju teške alergije na hranu, mnogi odrasli koji proizvode ova antitela nemaju očiglednu alergiju na hranu. Novo istraživanje je pokazalo da je najjača veza sa kardiovaskularnom smrću bila kod ljudi koji su imali ova antitela, ali su nastavili da redovno konzumiraju hranu - što sugeriše da nisu imali tešku alergiju na hranu.

- Ono što smo pogledali je prisustvo IgE antitela na hranu koja su otkrivena u uzorcima krvi - rekao je istraživač Džefri Vilson, doktor medicine, stručnjak za alergije i imunologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Virdžinija i dodao - Ne mislimo da je većina ovih ljudi zapravo imala očiglednu alergiju na hranu, tako da je naša priča više o inače tihom imunološkom odgovoru na hranu. Iako ovi odgovori možda nisu dovoljno jaki da izazovu akutne alergijske reakcije na hranu, ipak mogu izazvati zapaljenje i vremenom dovode do problema kao što su bolesti srca.

Istraživači spekulišu da alergijska antitela na hranu mogu uticati na srce
Istraživači spekulišu da alergijska antitela na hranu mogu uticati na srcefoto: Shutterstock

Astma i ekcem takođe su identifikovani kao faktori rizika

Iako je ovo prvi put da se alergijska antitela na uobičajenu hranu povezuju sa kardiovaskularnom smrtnošću, druga alergijska stanja - kao što su astma i svrab poznat kao ekcem ili atopijski dermatitis - ranije su identifikovani kao faktori rizika za kardiovaskularne bolesti.

Istraživači spekulišu da alergijska antitela na hranu mogu uticati na srce dovodeći do aktivacije specijalizovanih ćelija, zvanih mastociti. Poznato je da mastociti u koži i crevima doprinose klasičnim alergijskim reakcijama, ali se takođe nalaze u srčanim krvnim sudovima i srčanom tkivu. Uporna aktivacija mastocita može izazvati upalu, doprinoseći nakupljanju štetnog plaka koji može izazvati srčani udar ili druga oštećenja srca, smatraju istraživači.

Istraživači pozivaju na dalje studije kako bi bolje razumeli implikacije njihovog nalaza pre nego što preporuče bilo kakve promene u načinu na koji lekari leče ili upravljaju alergijama na hranu.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/scienedaily.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track