DR MILJAN MILANOVIĆ JE PRVI U SRBIJI LAPARASKOPSKI OPERISAO RAK GLAVE PANKREASA: Ovo su prednosti Whipple procedure za pacijente
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

On je POMERio GRANICE SRPSKE HIRURGIJE

DR MILJAN MILANOVIĆ JE PRVI U SRBIJI LAPARASKOPSKI OPERISAO RAK GLAVE PANKREASA: Ovo su prednosti Whipple procedure za pacijente

Bolesti -

Specijalista opšte hirurgije dr Miljan Milanović prvi je hirurg koji je u Srbiji uradio tri Whipple operacije glave pankreasa na laparaskopski način u KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“ u Beogradu. Ova operacija se zbog svoje složenosti naziva kraljicom abdominalne hirurgije, a kandidati za ovaj kompleksni zahvat su pacijenti s tumorom glave pankreasa, dvanaestopalačnog creva i zajedničkog žučnog puta.

- Whipple-ova operacija (ili cefalična duodenopankreatektomija) je jedna od najkompleksnijih operativnih procedura u abdominalnoj hirurgiji. Podrazumeva hirurško uklanjanje glave pankreasa, glavnog žučnog puta, žučne kese, dvanaestopalačnog creva i najčešće dela želuca, uz rekonstrikciju digestivnog trakta anastomozama. Kandidati za ovu operativnu proceduru su pacijenti sa tumorima periampularne regije, odnosno tumorom glave pankreasa, dvanaestopalačnog creva i zajedničkog žučnog puta – objašnjava za Zdravlje.Kurir.rs doktor Milanović.

Rak pankreasa je jedan od najagresivnijih karcinoma

Prema njegovim rečima najčešće su u pitanju maligni tumori, pre svega adenokarcinomi, ali mogu biti i neuroendokrini tumori, kao i benigni tumori.

- Rak pankreasa jedan je od najagresivnijih karcinoma, i na četvrtom je mestu po učestalosti smrtnosti od karcinoma. S obzirom na odsustvo specifičnih simptoma najveći broj pacijenata se javi u poodmaklom stadijumu bolesti, a svega 20 odsto javi se u stadijumu kada je moguće radikalno hirurško lečenje. Petogodišnje preživljavanje kod pacijenata koji su radikalno operisani je ipak nisko - i iznosti oko 20 odsto.

hirurg
foto: Privatna Arhiva

Simptomi raka pankreasa

Od simptoma se najčešće javljaju bol u gornjim partijama trbuha , žuta prebojenost kože i beonjača, gubitak telesne težine, promene u boji stolice. Od dijagnostičkih procedura sprovode se laboratorijske analize uključujući i tumorske markere(CA 19.9), ultrazvuk trbuha, CT, magnetna rezonanca. Biopsija tumora najčešće se izvodi putem EUS (endoskopskog ultrazvuka).

pankreas
foto: Shutterstock

Ni mnogi svetski centri još nisu uveli ovu proceduru

Doktor Milanović kaže da laparoskopska Whipple-ova procedura još uvek nije standardna procedura ni u mnogim prestižnim svetskim centrima pre svega zbog svoje kompleksnosti i dugačke krivulje učenja.

- Ova procedura je prvi put u Srbiji urađena u KBC”Dr Dragiša Mišović-Dedinje” i to kod tri pacijenta. Laparoskopija se izvodi pomoću instrumenata koji se plasiraju kroz male rezove na koži,a operacije se izvodi pod kontrolom kamere. Procedure su prošle bez komplikacija.

Brži oporavak i uspostavljanje crevnih funkcija

Prednosti laparoskopskog pristupa, ističe naš sagovornik, nisu samo u veličini operativnih rana, već laparoskopija omogućava brži oporavak pacijenta, brže uspostavljanje crevnih funkcija i raniji početak peroralne ishrane, kraće vreme boravka u intenzivnoj nezi i kraći boravak u bolnici.

- Nakon ove procedure pacijenti nastavljaju sa normalnim životom. Kod nekih pacijenata, kako kod klasične tako i kod laparoskopske operacije, moguća je pojava novog dijabetes melitusa ili pogoršanja postojećeg, znakova insuficijencije egzokrine funkcije pankreasa u smislu nedostataka enzima za varenje, ali uz adekvatnu supstitucionu terapiju ovi problemi mogu biti rešeni. S obzirom na prednosti laparoskopskog pristupa, ipak, nadam se da će ovaj pristup preovladati. U Srbiji u velikim zdravstvenim centrima postoje uslovi za izvođenje naprednihlaparoskopskih procedura kako u smislu opreme tako i u smislu kadrova - ističe dr Milanović.

U Srbiji u velikim zdravstvenim centrima postoje uslovi za izvođenje naprednih laparoskopskih procedura kako u smislu opreme tako i u smislu kadrova

Dr Milanović naglašava da je svakako usavršavanje u visokospecijalizovanim ustanovama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, neophodno da bi se nove procedure uvodile u svakodnevnu praksu.

- Ipak, jedna od najbitnijih faktora je podrška menadžmenta Ustanove za uvođenje novih procedura I stvaranje timskog duha u cilju na ostvarivanja zajedničkog cilja,a to je pre svega interes pacijenta.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u 2021. u Srbiji je registrovano 1.566 novoobolelih od kancera pankreasa. Po stopi smrtnosti on je 4. kod oba pola, dok je po učestalosti 7. kod žena i 5. kod muškaraca. Tačni uzroci pojavljivanja raka pankresa još nisu otkriveni. Poznato je da nekoliko faktora povećava rizik od oboljevanja, a među njima su: pušenje (uključujući i bezdimni duvan), porodična istorija ovog oboljenja, mutacije u određenim genima, višak telesne težine, bolest dijabetes tipa 2.

Dr Miljan Milanović je specijalista opšte hirurgije u Beogradu sa višegodišnjim iskustvom u radu u državnoj i privatnoj praksi. Stručnjak je u oblasti abdominalne hirurgije i minimalno invazivne - laparoskopske hirurgije. Dr Milanović bavi operacijama: debelog creva i rektuma ( hemoroidi, analne fisure..), slepog creva, pankreasa, žučne kese, jetre, preponskih i ventralnih kila. Stručnjak u laparoskopskom lečenju karcinoma pankreasa Whipple procedurom. Klinički je asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track