KAKO DA SE PRIPREMITE ZA MAGNETNU REZONANCU? Ukoliko u "tunelu" osetite zagrevanje odmah to kažite osoblju
Jedina neugodnost jeste boravak u „tunelu“ aparata i buka koju aparat proizvodi.

Ne zrači, NE BOLI, a skraćuje put do dijagnoze

KAKO DA SE PRIPREMITE ZA MAGNETNU REZONANCU? Ukoliko u "tunelu" osetite zagrevanje odmah to kažite osoblju

Zdravlje -

Magnetna rezonanca (MR) je savremena, bezbolna i neinvazivna radiološka dijagnostička metoda gde se za dobijanje slike ne koristi rendgensko zračenje već jako magnetno polje i radiotalasi.

Do sada, prema raspoloživim činjenicama, magnetna rezonanca nije pokazala štetne biomedicinske efekte po ljudski organizam, pa se može primjenjivati kod svih starosnih dobi i ponavljati više puta. Iako se radi o veoma pouzdanoj i preciznoj metodi, nekada ipak nije moguće postaviti konačnu dijagnozu.

MR se danas smatra zlatnim standardom u dijagnostici i praćenju oboljenja centralnog nervnog sistema

Da li je pregled neprijatan?

Jedina neugodnost jeste boravak u „tunelu“ aparata i buka koju aparat proizvodi. Treba da znate da tokom pregleda nikad niste sami: stručno medicinsko osoblje je sve vreme pregleda u kontaktu sa vama kroz stakleni prozor, kao i preko posebnog sistema – interfona.

Zavisno od pretrage, pregled može trajati 15–45 minuta, a ponekad i duže.

Kako da se pripremite za pregled?

Ukoliko nije drugačije naglašeno, pregled ne zahteva posebnu pripremu. Vašu redovnu terapiju popijte, ponesite svu prateću medicinsku dokumentaciju koja je od značaja za snimanje koje se radi ( važeću overenu zdravstenu knjižicu, uput lekara opšte prakse za MR snimanje, izveštaj lekara specijaliste koji traži snimanje, sve prethodne nalaze, uključujući radiološke pretrage sa snimcima I izveštajima).

Radi vaše sigurnosti pre započinjanja pregleda medicinsko osoblje će vam postaviti nekoliko pitanja koja se odnose na vašu bezbednost u toku snimanja pri primeni jakog magnetnog polja.

Mozak, Neurolog, Magnetna Rezonanca, Skener Mozga

Pregled nije moguće uraditi ukoliko imate nešto od sledećeg:

*ugrađen pejsmejker ili određen tip veštačkog srčanog zalistka

* gelere, metalne hirurške elemente – pojedine vrste klipsa i različitih proteza.

* pregled nije moguć ukoliko to konstitucija ili telesna masa ne dozvoljavaju.

Na snimanje ne mogu pacijenti sa ugrađenim metalnim implantima (uglavnom ortopedskim – kuk, koleno, fiksacija kostiju), ali i oni koji imaju ugrađene defibrilatore, stentove, kao i osobe koje su u toku života „zaradile” razne opiljke metala, gelere...

Kako pregled teče?

U sobi za pripremu morate se skinuti i odložiti sav nakit, pirsinge, sat, naočare, metalne šnale, mobilni telefon, kreditne kartice, slušni aparat, zubne proteze, olovke, metalni novac, ključeve i sl. Ukoliko imate strah od zatvorenog prostora (klaustrofobiju), obavezno to recite medicinskom osoblju.

Morate se strogo pridržavati uputstava koje vam daje medicinsko osoblje. U toku pregleda aparat proizvodi različite glasne zvukove, te je bitno da se ne plašite. Veoma je važno da tokom čitavog pregleda budete potpuno mirni, jer i najmanji pokret narušava kvalitet slike.

Ako se radi o detetu ili o osobi sa mentalnim poremećajem, pregledu može prisustvovati roditelj ili osoba u pratnji. Pregled u sedaciji obično se radi kod dece do 5 godina.

Ovaj pregled radi se u saradnji i pod kontrolom nadležnog medicinskog osoblja koje na dan pregleda dolazi u pratnji. U toku pregleda stručno medicinsko osoblje vas i gleda i sluša.

Ukoliko navedete osoblju da ste uznemireni ili uplašeni ili da imate strah od zatvorenog prostora ili buke, dobićete pumpicu – ALARM, pa u slučaju da se loše osećate, pritiskom na pumpicu pregled se prekida.

Ruke i noge u toku pregleda ne smeju biti spojene niti ukrštene. Ukoliko to pretraga nalaže, medicinsko osoblje može zatražiti da nakratko prestanete disati – zadržite dah.

U pojedinim slučajevima, radiolog će proceniti da je potrebno dati kontrastno sredstvo. Ukoliko je radiolog procenio da je to potrebno, tehničar će vam u venu ubrizgati kontrastno sredstvo koje omogućava jasniji prikaz pojedinih tkiva i promena na snimku. Kontrastno sredstvo olakšava put do konačne dijagnoze.

U današnje vreme u dijagnostici neuroloških, neurohirurških, pojedinih hematoloških, endokrinoloških i infektoloških bolesti, magnetna rezonanca predstavlja neizostavan korak.

Da li je pregled bezbedan?

Magnetna rezonanca je bezbedna metoda pregleda, mada nekad usled nepravilnog položaja pacijenta (spojene ili ukrštene ruke ili noge) može doći do površinskih opekotina.

Ukoliko osetite zagrevanje, obavezno to kažite osoblju.

Snimanje, Pregled, Magnetna Rezonanca
foto: Profimedia

Nekada, mada retko, mogu nastupiti neželjene reakcije kod davanja kontrastnog sredstva.

Kao i kod svake druge injekcije, na mestu uboda može isteći manja količina krvi, a kasnije eventualno zaostati modrica na mestu postavljene igle. Moguće je pucanje vene prilikom davanja kontrastnog sredstva.

Povremeno su zabeleženi i osećaj toplote na mestu davanja kontrasta, promenjen ukus u ustima, osip, mučnina, vrtoglavica, glavobolja. Izuzetno retko može doći do pada krvnog pritiska, bolova u telu, otoka usana i jezika, gušenja. Ukoliko bi nastupile neželjene pojave, lekarska pomoć biće vam odmah na raspolaganju.

Izvor: Institut za onkologiju Vojvodine/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track