10 simptoma endometrioze: Bolna i podmukla bolest koja dovodi do neplodnosti
Foto: Profimedia

OPREZ

10 simptoma endometrioze: Bolna i podmukla bolest koja dovodi do neplodnosti

Bolesti -

Endometrioza ne predstavlja samo cistu na jajniku, kako se obično misli, već ta bolest može da se dijagnostikuje na bubregu, bešici, žučnoj kesi, dijafragmi, plućnom krilu, oku, mozgu…

Dok neke žene nemaju nikakve simptome koji bi mogli da ukažu na endometriozu, druge pate od njih godinama, misleći da su u pitanju samo bolne menstruacije, neredovni ciklusi ili problemi sa varenjem. Najgore je što osim veoma jakih bolova i neredovnih menstruacija, ovo stanje može dovesti i do problema sa začećem.

- Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo nalik tkivu unutrašnjosti materice, počinje da se širi van materice i stvara bolne senzacije. Najčešće se može naći na jajnicima, jajovodima, bešici, u slobodnom prostoru karlice, crevu i na vagini, ali se može proširiti i van karlice na ligamente, pa ugroziti i bubrege, žučnu kesu, želudac i dijafragmu, plućno krilo, pa čak i oči i mozak - kaže Jelena Pack, dipl. naturopata i predsednica Udruženja "Žuto uže".

Bolest pogađa žene u reproduktivnom periodu od prve menstruacije do menopauze, otprilike od 15. godine života pa do 45. godine
Bolest pogađa žene u reproduktivnom periodu od prve menstruacije do menopauze, otprilike od 15. godine života pa do 45. godinefoto: Profimedia

Procenjuje se da endometrioza dovodi do neplodnosti u čak do 50 % slučajeva.

Simptomi koji najčešće otkrivaju da žena ima ovu bolest su:

  • veoma bolne menstruacije
  • bol u donjem delu stomaka ili leđima, neposredno pre ili tokom menstruacije
  • depresija i anksioznost
  • nadimanje i mučnina
  • umor
  • pojačano krvarenje tokom ciklusa ili krvarenje između dva ciklusa
  • problemi sa začećem
  • grčevi u nogama i bol u karlici koji počinju pre menstruacije i nastavljaju se nakon prestanka menstruacije
  • bol tokom ili posle seksa
  • bol tokom mokrenja ili defekacije

1 od 10 žena ima dijagnozu endometrioze

Endometrioza je bolest u kojoj tkivo slično sluzokoži materice raste izvan nje. Nije uvek lako prepoznati je, zbog čega mnoge žene godinama žive sa ovim stanjem bez tačne dijagnoze, upozoravaju stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije.

Uzrok endometriozne i dalje nije u potpunosti poznat, ali ono što se zna jeste da genetika igra veliku ulogu.

Terapija zavisi od stadijuma bolesti i simptomatologije, a može biti:

  • medikamentozna (oralna hormonska kontracepcija, GnRH analozi, ulipristal-acetat-Esmya)
  • hirurška (laparoskopske operacije)
  • kombinacija medikamentozne terapije i operativnog zahvata (najčešće)

Lekovi i procedure za plodnost se ponekad koriste za one koji imaju poteškoća da zatrudne zbog endometrioze. Imajući u vidu da je endometrioza često praćena nepolodnošću, kod žena koje žele da rađaju pribegava se postupku asistirane reprodukcije.

Hirurška intervencija se pribegava kako bi se uklonile lezije endometrioze, adhezija i ožiljnih tkiva. Laparoskopska hirurgija (koristeći malu kameru za vizualizaciju unutrašnjosti tela) omogućava lekarima da naprave male rezove.

Jedan od razloga otežanog dijagnostikovanja endometrioze jeste taj što se simptomi poklapaju sa znacima mnogih drugih zdravstvenih stanja kao što su sindrom policističnih jajnika, zapaljenje bešike i slično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track