Heliko bakterija se ne leči samo lekovima: Evo šta uz terapiju može da pomogne, a šta da napravi još veći problem
Helikobakter je bakterija koja živi u želucu i na početku dvanaestopalačnog creva. Ona izaziva zapaljenje i dovodi do povećane kiseline, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Smatra se da može da izazove i pojavu kancera.
Više od 80% ljudi koji imaju heliko bakteriju nemaju simptome. Kod ljudi koji imaju simptome, oni su isti kao i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu - bol i osećaj nelagode u želucu (predeo gornjeg stomaka), nadutost, neprijatan zadah, osećaj punoće u stomaku čak i posle veoma male količine unete hrane, nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, slabost, crno i tamno obojena stolica.
Šta pomaže?
Sok od kupusa
Ovo je stari narodni lek za čir, isproban i dokazan. Piti odmah nakon ceđenja. Najbolje ga je piti na gladan stomak, 2 dl dnevno.
Vitamin K
Bitan je za apsorciju hranljivih sastojaka i jača digestivni trakt. Nedostatak vitamina K je uobičajan za ljude koji boluju od helikobaktera i čireva. Namirnice bogate vitaminim K su: alfa-alfa, kukuruz, jagode, tamnozeleno povrće kao što je kupus, brokoli, kineski kupus, kelj, peršun.
Aloja vera
Olakšava bol i ubrzava izlečenje. Piti 50 ml aloja vera soka dnevno.
Koren sladića
U kombinaciji sa korenom angelike kuva se kao čaj koji jača želudac i pomaže u regulaciji nivoa želudačne kiseline.
Beli luk
Beli luk deluje kao prirodan antibiotik.
Čaj od kičice
Veoma je gorak, pa je odličan tonik koji olaksava varenje i nadutost.
Žalfija
Žalfija olakšava varenje i nadutost.
Šta smeta?
Stres
Povećan stres može da utiče na pojavu ove bakterije.
Crveno meso
Otežava varenje i pomaže razvoj heliko bakterije.
Rafinisana hrana
Slatkiši sa belim šećerom, gazirani sokovi, nepovoljno kombinovana hrana otežava varenje i stvaramo sredinu povoljnu za razvoj helikobakterije.
Kafa
Isto tako smeta i kafa bez kofeina.
Alkoholna pića
Dokazano je da alkoholna pića iritiraju želudac.
Praktični saveti
Ako imate problem sa heliko bakterijom, dobro je:
- Jesti češće i manje obroke (proso, meko kuvani pirinač sa povrćem kuvanim na pari)
- Kad je bol jak, piti velike količine vode koje razređuju želudačnu kiselinu i olakšavaju neprijatnost.
- Dobro žvakati hranu. Takva hrana se lakše vari i ne opterećuje digestivni sistem.
- Ne uzimati vruću hranu i napitke. To uznemirava želudac.
U 70% slučajeva skrining otkrio rak pluća u ranoj fazi: Terapija je napredovala, ali je neophodan nacionalni plan