Helikobakter je bakterija koja živi u želucu i na početku dvanaestopalačnog creva. Ona izaziva zapaljenje i dovodi do povećane kiseline, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Smatra se da može da izazove i pojavu kancera.

Više od 80% ljudi koji imaju heliko bakteriju nemaju simptome. Kod ljudi koji imaju simptome, oni su isti kao i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu - bol i osećaj nelagode u želucu (predeo gornjeg stomaka), nadutost, neprijatan zadah, osećaj punoće u stomaku čak i posle veoma male količine unete hrane, nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, slabost, crno i tamno obojena stolica.

Najopasnija komplikacija nelečene infekcije je karcinom želuca, jer je ova bakterija jedan od faktora rizika za neke vrste raka ovog organa.

Šta pomaže?

Sok od kupusa

Ovo je stari narodni lek za čir, isproban i dokazan. Piti odmah nakon ceđenja. Najbolje ga je piti na gladan stomak, 2 dl dnevno.

Nauka je dokazala da u kupusu postoji jedinjenje sulforafan za koje je potvrđeno da direktno utiče na helikobakter.

sok-od-kupusa-shutterstock-683723119.jpg
Shutterstock 

Vitamin K

Bitan je za apsorciju hranljivih sastojaka i jača digestivni trakt. Nedostatak vitamina K je uobičajan za ljude koji boluju od helikobaktera i čireva. Namirnice bogate vitaminim K su: alfa-alfa, kukuruz, jagode, tamnozeleno povrće kao što je kupus, brokoli, kineski kupus, kelj, peršun.

Aloja vera

Olakšava bol i ubrzava izlečenje. Piti 50 ml aloja vera soka dnevno.

Koren sladića

U kombinaciji sa korenom angelike kuva se kao čaj koji jača želudac i pomaže u regulaciji nivoa želudačne kiseline.

Beli luk

Beli luk deluje kao prirodan antibiotik.

Čaj od kičice

Veoma je gorak, pa je odličan tonik koji olaksava varenje i nadutost.

Žalfija

Žalfija olakšava varenje i nadutost.

zalfija.jpg
Profimedia 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ovom bakterijom je zaražena gotovo polovina čovečanstva

Šta smeta?

Stres

Povećan stres može da utiče na pojavu ove bakterije.

Crveno meso

Otežava varenje i pomaže razvoj heliko bakterije.

Rafinisana hrana

Slatkiši sa belim šećerom, gazirani sokovi, nepovoljno kombinovana hrana otežava varenje i stvaramo sredinu povoljnu za razvoj helikobakterije.

Kafa

Isto tako smeta i kafa bez kofeina.

Alkoholna pića

Dokazano je da alkoholna pića iritiraju želudac.

hidratacija-vezbanje-shutterstock-2297781459.jpg
Shutterstock 

Praktični saveti

Ako imate problem sa heliko bakterijom, dobro je:

  • Jesti češće i manje obroke (proso, meko kuvani pirinač sa povrćem kuvanim na pari)
  • Kad je bol jak, piti velike količine vode koje razređuju želudačnu kiselinu i olakšavaju neprijatnost.
  • Dobro žvakati hranu. Takva hrana se lakše vari i ne opterećuje digestivni sistem.
  • Ne uzimati vruću hranu i napitke. To uznemirava želudac.

Važno je napomenuti da pravilna ishrana može biti koristan dodatak lečenju ove infekcije, ali ne sme zameniti propisanu antibiotsku terapiju. Uvek se pridržavajte uputstava lekara i pratite njihove savetekako biste osigurali efikasno i bezbedno lečenje infekcije.

Pripremila: V.N.