Rak grla je karcinom koji se razvija u grlu (ždrelu) ili u larinksu, tzv. govornoj kutiji ili aparatu. Veoma je važno da na vreme prepoznamo suptilne simptome, koji nas obično ne brinu, a ustvari mogu biti rani pokazatelji ovog karcinoma.

U svetu se godišnje ustanovi više od pola miliona slučajeva raka glave i vrata, najviše u zemljama u razvoju. To uključuje rak nosa, usta, grla i larinksa, odnosno glasnih žica.

Nažalost, u velikom broju slučajeva kada se radi o raku grla izostaje pojava ranih simptoma, pa je veoma važno da na vreme prepoznamo suptilne znakove ovog kancera.

Simptomi raka grla u ranim fazama

Simptomi mogu zavisiti od toga gde se u grlu tumor razvija, ali lekari naglašavaju da se prvo pojavljuju ovi znakovi:

Promene u govoru

Osoba može govoriti tiše ili promuklo, i može imati poteškoća u izgovoru nekih reči.

Promuklost

Ovaj simptom se javlja kada govorite i ako traje dugo nije dobro. Ovo je i najčešći rani znak raka grla.

Poteškoće pri gutanju

Neki će osetiti peckanje ili bol prilikom gutanja, a može se javiti i osećaj kao da je hrana zaglavljena u grlu.

rak-grla-shutterstock-327359393.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U protekle dve decenije na Zapadu je došlo do porasta obolelih od raka grla u velikoj meri da je to označeno kao epidemija. Između ostalog ovo oboljenje uzrokovano je HPV virusom (humanim papiloma virusom) koji se prenosi seksualnim putem i uzročnik je više vrsta raka.

Simptomi uznapredovalog raka grla

Za uspešno lečenje, važno je reagovati kada se pojave ti prvi, suptilniji simptomi. Međutim, kada se dostigne ova napredna faza, mogu se pojaviti sledeći simptomi:

Kvrga na vratu: Otkriva otečene limfne čvorove.

Gubitak težine: Može biti direktno povezan sa poteškoćama pri gutanju.

Otežano disanje: Ako rak grla blokira disajne puteve, disanje može postati otežano. Pacijent sa rakom grla može primetiti i simptome kao što su otežano kretanje, loš zadah, česta zapaljenja disajnih puteva, bele fleke na jeziku, uporan kašalj, krvarenje iz nosa...

Moguće je da se ovi simptomi pogoršavaju sa drugim bolestima, pa je prvi korak da se odete kod lekara na pregled ukoliko se neki od navedenih znakova pojavi, pa ne nestane.

Studija Nacionalnog instituta za rak ustanovila je da su brojni slučajevi raka glave i vrata direktna posledica pušenja. Studija je pratila skoro pola miliona ljudi tokom pet godina.

Prenela: V.N.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs