10 navika koje povećavaju rizik od raka grlića materice: Da li su deo i vaše svakodnevice?
Foto: Shutterstock

lekar savetuje

10 navika koje povećavaju rizik od raka grlića materice: Da li su deo i vaše svakodnevice?

Bolesti -

Da li ste se ikada zapitali kako svakodnevne navike utiču na vaše zdravlje? Upražnjavanjem nekih od ovih navika može nesvesno da se poveća rizik od raka grlića materice.

Od zanemarivanja redovnih pregleda do izbora hrane, razumevanje životnih navika je ključno za prevenciju i rano otkrivanje raka grlića materice, kaže ginekolog dr Kinjal Kothari, konsultantkinja u bolnici Manipal u Goi, Indija.

Gotovo svi slučajevi raka grlića materice (99 odsto) povezani su sa visokorizičnim infekcijama humanog papiloma virusa (HPV), uobičajenog virusa koji se prenosi seksualnim kontaktom. Uporne HPV infekcije mogu da izazovu rak, iako se većina infekcija spontano povlači bez simptoma.

Navike koje povećavaju rizik

Rak grlića materice i dalje predstavlja značajan zdravstveni problem među mlađim ženama (u tridesetim i četrdesetim), a na njegov rizik mogu da utiču različite životne navike, navodi dr Kothari.

Redovni Papanikolau testovi spasavaju živote
Redovni Papanikolau testovi spasavaju životefoto: Shutterstock
  • Nedostatak redovnih pregleda: Redovni Papanikolau testovi mogu rano da otkriju prekancerozne promene i smanje rizik od razvoja raka.
  • Upotreba duvana: Pušenje i izloženost duvanskom dimu povećavaju rizik od raka grlića materice. Hemikalije iz duvana mogu da oštete ćelije grlića i oslabe borbu protiv HPV infekcija.
  • Rizično seksualno ponašanje: Rano uključivanje u seksualne aktivnosti i višestruki partneri povećavaju rizik od HPV infekcija. Praktikovanje sigurnog seksa i vakcinacija protiv HPV-a mogu da smanji ovaj rizik.
  • Loša ishrana i gojaznost: Ishrana siromašna voćem i povrćem, kao i gojaznost, mogu da oslabe imuni sistem, čineći telo podložnijim HPV infekcijama.
  • Dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva: Dugotrajna upotreba (pet godina ili više) može blago da povećarizik od raka grlića materice. Žene koje koriste oralne kontraceptive treba da se konsultuju sa svojim lekarom o rizicima i benefitima.
  • Slab imuni sistem: Stanja poput HIV/AIDS-a ili imunopresivne terapije povećavaju podložnost HPV infekcijama i rizik od raka grlića materice.
  • Loše higijenske navike: Neredovno menjanje higijenskih uložaka ili tampona tokom menstruacije može da poveća rizik od infekcija.
  • Porodična istorija: Porodična istorija raka grlića materice može da poveća rizik od razvoja bolesti. Rano otkrivanje i preventivna nega su ključni za ove osobe.
  • Stres i psihički problemi: Hronični stres slabl imuni sistem, čineći telo podložnijim infekcijama poput HPV-a.
  • Nedostatak fizičke aktivnosti: Sedelački način života doprinosi gojaznosti i slabi imuni sistem, što može da poveća rizik od raka grlića materice. Redovna fizička aktivnost je blagotvorna za opšte zdravlje i imuni sistemi.
praktikovanje zdravih navika je najbolja zaštita
praktikovanje zdravih navika je najbolja zaštitafoto: Shutterstock

Umesto zaključka

Iako na rak grlića materice mogu uticati različite životne navike, svest i preduzimanje aktivnih koraka mogu značajno da smanje njegovu učestalost, navodi doktorka.

- Redovni pregledi, vakcinacija protiv raka grlića materice za odgovarajuće kandidate, održavanje zdravog načina života, praktikovanje sigurnog seksa i efikasno upravljanje faktorima rizika ključni su elementi u zaštiti od ove bolesti - poručuje dr Kothari.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

Bonus video:

02:12

SRBIJA VODI PO BROJU NOVOOTKRIVENIH KARCINOMA GRLIĆA MATERICE U EVROPI! Ginekolog upozorava: Jednu osobinu MORAMO da promenimo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track