Čak 25 % moždanih udara događa se između 6 i 9 ujutru: U Srbiji sve više mladih pacijenata
Foto: Profimedia

važno je da znate

Čak 25 % moždanih udara događa se između 6 i 9 ujutru: U Srbiji sve više mladih pacijenata

Bolesti -

Ukoliko u jutarnjim satima primetimo da je neko nama blizak zbunjen, da ne može da stoji i hoda, govori nerazumljivo ili konfuzno, ima poremećaj vida i vrtoglavicu, slabost ili utrnulost ruke ili noge, vrlo je verovatno da se radi o moždanom udaru. U tom slučaju treba brzo reagovati i pozvati hitnu pomoć.

Čak 25 odsto infarkta mozga javlja se u ranim jutarnjim satima, između 6 i 9 h, iz složenih razloga poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema.

Jutarnji infarkt mozga najčešće imaju osobe sa hroničnim bolestima koje su rizik za pojavu moždanog udara, oni koji se bore sa epizodama respiratornog zastoja i hiperventilacije (opstruktivna apnea u snu), oni koji boluju od srčanih bolesti, ateroskleroze, poremećaja koagulacije krvi, dijabetesa.

Da do ovoga ne dođe, najbolja prevencija su redovni pregledi kardiologa, redovno uzimanje terapije, praćenje pritiska i šećera i vođenje zdravog načina života.

Jutarnji infarkt mozga najčešće imaju osobe sa hroničnim bolestima koje su rizik za pojavu moždanog udara
Jutarnji infarkt mozga najčešće imaju osobe sa hroničnim bolestima koje su rizik za pojavu moždanog udarafoto: Shutterstock

Više od ljudi 25.000 godišnje doživi šlog

U Srbiji godišnje više od 25.000 osoba doživi šlog, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Moždani udar je drugi najčešći uzrok smrti i glavni uzrok invaliditeta kod odraslih, a ono što posebno zabrinjava lekare je što se starosna granica stalno pomera i što sada među pacijentima ima sve više mladih ljudi.

Pripremila: Nataša Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track