Bol se često oseća u predelu vrata, može da se širi ka vilici i ušima, i prati ga otežano gutanje, promuklost ili otečenost vrata.

Štitna žlezda može da boli kod tiroiditisa, upale štitaste žlezde koja može da bude izazvana raznim uzročnicima kao što su zračenje, povreda, virusna, bakterijska infekcija i autoimunih bolesti koje daju hroničnu upalu same žlezde, kaže na Instagramu dr Tijana Dangubić, internista-Endokrinolog i magistar ishrane.

- Štitasta žlezda može da bude bolna nakon traume, radijacije ili infekcije. Najčešći je virusni tiroiditis koji se često pomeša sa običnom upalom grla, zbog sličnosti simptoma - objašnjava endokrinolog.

Prisutna je povišena telesna temperatura, malaksalost i bol u vratu, što je slično kao kada imamo upalu grla.

stitna-zlezda-shutterstock-1294837870.jpg
Shutterstock 
bol najčešće izaziva virusni tiroiditisfoto: Shutterstock

- Ako malo bolje obratimo pažnju videće se razlika i shvatićemo da nas ne boli grlo već sama žlezda, vrlo često i na dodir. Ukoliko se javi bakterijska upala štitaste žlezde može se javiti i supurativni tiroiditis kod kojeg dolazi do pojave apscesa (gnoja) koji je takođe bolan - navodi.

Kako se dijagnostikuje?

Kod ovakvih stanja bi trebalo uraditi krvnu sliku, CRP, sedimentaciju, hormone štitaste žlezde, jer može doći do pojave hipertireoze, Anti TPO, Anti Tg antitela i eventualno ASTO ako se sumnja na streptokoknu etiologiju upale.

- Benigni, maligni nodusi i autoimune bolesti štitaste žlezde kao što su Hašimoto tiroiditis i Grejvsova bolest ne daju bol kao simptom - poručuje dr Tijana Dangubić.

Pripremila: Nataša Lazović