VEŽBE KOJE PRODUŽAVAJU ŽIVOT: Ova rutina smanjuje rizik od rane smrti
Foto: Profimedia

zdrave navike

VEŽBE KOJE PRODUŽAVAJU ŽIVOT: Ova rutina smanjuje rizik od rane smrti

Fitnes -

U opširnoj studiji naučnici iz Španije, Danske, Australije i Kanade došli do nedeljnog programa vežbi koje vam mogu pomoći da produžite život.

Na osnovu anketa i uvida u medicinske kartone pola miliona zdravih Amerikanaca starijih od 18 godina, otkrivena je najbolja kombinacija za smanjenje rizika od rane smrti - umereni do intenzivni kardio trening u kombinaciji sa vežbama sa tegovima.

Optimalna kombinacija vežbi na nedeljnom nivou treba da uključuje jedan sat i 15 minuta vežbi kao što je brzo hodanje i trčanje, potom najmanje dva ipo sata težih vežbi poput plivanja i trčanja i najmanje dve sesije koje će podstaći jačanje mišića kao što su vežbe sa tegovima ili alternativno joga vežbe.

Daily Mail prenosi da su naučnici tu praksu povezali sa 50 posto manjim rizikom od rane smrti zbog bilo kog uzročnika.

Bilo koja fizička aktivnost bolja je od njenog potpunog izostanka
Bilo koja fizička aktivnost bolja je od njenog potpunog izostankafoto: Anatolijs Jascuks / Panthermedia / Profimedia

I kraće vežbanje smanjuje rizik od rane smrti za četvrtinu

Bilo koja fizička aktivnost bolja je od njenog potpunog izostanka, pa samo 11 minuta brzog hodanja dnevno može smanjiti rizik od rane smrti za gotovo četvrtinu.

Pre otkrića dobitne formule, istraživači su osmislili 48 kategorija koje su uključivale sve moguće varijacije umerenih do intenzivnih aerobnih vežbi kao i vežbi za jačanje mišića. Došli su do zaključka da je za smrtnost od svih uzroka najveće statistički značajno smanjenje rizika uočeno upravo u kategoriji od 75 minuta umerene aerobne fizičke aktivnosti kombinovane sa više od 150 minuta jake aerobne aktivnosti i sa dve ili više sesija vežbi za jačanje mišića nedeljno.

Rutina koja smanjuje rizik od umiranja od moždanog udara i srčanih bolesti za 70 procenata je kombinacija od dva ipo do tri sata i 45 minuta merenih vežbi, oko sat i 15 minuta intenzivnog vežbanja i najmanje dve sesije vežbi za jačanje mišića u periodu od nedelju dana.

Rutina od pet sati umerenih vežbi, jednog sata i 15 minuta intenzivnog vežbanja i najmanje dve sesije jačanja mišića na nedeljnom nivou, uticala je na smanjenje rizika od smrti učesnika od raka za 56 procenata, objavio je časopis JAMA Internal Medicine.

(kurir.rs/dailymail.com.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja