MESEČEVA DIJETA JE I DALJE BROJ JEDAN: Ovo su detaljna upustva kako da izgubite i do 3 kg za 24 h
Foto: Shutterstock

u skladu s prirodom

MESEČEVA DIJETA JE I DALJE BROJ JEDAN: Ovo su detaljna upustva kako da izgubite i do 3 kg za 24 h

Ishrana -

U mnoštvu raztličtiih dijeta teško je odabrati idealnu koja će dati najbolje rezultate. S jedne strane imamo listu restriktivinih dijeta kao što su keto i paleo, a s druge strane promenu ishrane kao način života, kao što su mediteranska dijeta, japanski način ishrane, veganstvo i slično. U poslednje vreme veoma je popularna tzv. mesečeva dijeta tj. ishrana prema mesečevim fazama.

Praksa pokazuje da uz pomoć mesečeve dijete možete izgubiti nekoliko kilograma viška za relativno kratko vreme. Odavno je poznato da Mesec ima uticaj na prirodu i na sva živa bića. To primećujemo kroz plimu i oseku u prirodi, ali i kroz uticaj na ljude u periodima supermeseca tj. kroz mesečeve mene.

Takođe, sa promenom gravitacionog privlačenja tokom lunarnih faza, ljudsko telo može doživeti promene u funkcijama uključujući sposobnost da izbaci toksine i izgubi težinu.

Uz pomoć mesečeve dijete možete izgubiti nekoliko kilograma za relativno kratko vreme
Uz pomoć mesečeve dijete možete izgubiti nekoliko kilograma za relativno kratko vreme

Ishrana u skladu sa menstrualnim fazama

Mnoge žene dele pozitivna iskustva iz praćenjem posebnog plana ishrane tokom menstrualnog ciklusa i usklađivanje sa mesečevim fazama, poštu su oba procesa međusobno povezana.

Najosnovniji i najjednostavniji tip mesečeve dijete sastoji se od posta na vodi tokom punog meseca, a ponekada se praktikuje i tokom mladog meseca. U tom slučaju potrebno je da tokom tog perioda u trajanju od 24 do 26 sati ne konzumirate čvrstu hranu. Na ovaj način može se izgubiti 2,5-3 kilograma tokom ovog 24-časovnog posta.

Ukoliko ipak volite da sistematski pristupite gubitku težine, možete prilagoditi svoju ishranu svakoj lunarnoj fazi.

Preporuka je da dnevno unosite 6-9 čaša vode
Preporuka je da dnevno unosite 6-9 čaša vodefoto: Shutterstock

Najbolje vreme za otpočinjanje mesečeve dijete je dva do tri dana pre punog meseca kada počinju da se primećuju prvi efekti ovog događaja na detoksikaciju tela. Evo šta je potrebno da uradite:

  • Smanjite veličinu porcija i izbegavajte da jedete čvrstu hranu posle 18 h
  • Uključite sveže ceđene sokove u ihranu i izbegavajte gazirana i zaslađena pića
  • Izbegavajte alkohol, mleko i mlečne proizvode tokom celog perioda
  • Ukoliko se osetite spremno i ako vaše zdravstveno stanje to dozvoljava, tokom punog meseca u periodu od 24 h uzimajte samo vodu

Kalendar mesečevih mena za septembar 2023

  • Poslednja četvrt - 07. 09. 2023. u 00:22
  • Mlad mesec - 15. 09. 2023. u 03:40
  • Prva četvrt - 22. 09. 2023. u 21:32
  • Pun mesec - 29. 09. 2023. u 11:58

Dijeta tokom opadajućeg meseca

Nakon što umor od punog Meseca nestane, uslediće dve nedelje opadajućeg Meseca. Tada će vaše telo imati povećanu sposobnost da ukloni višak vode, da se podmladi i eliminiše toksine iz metabolizma.

Da biste podržali ovaj proces, držite se svog plana ishrane sa dodatnim unosom vode, između 6 i 9 čaša dnevno. Jedite puno sveže, sirove hrane i namirnica bogatih vlaknima i izbegavajte dodavanje previše soli i šećera ali i unosa teških ugrljenih hidrata u svoje obroke.

U fazi rastućeg Meseca dolazi do porasta žudnje za nezdravom hranom i grickalicama
U fazi rastućeg Meseca dolazi do porasta žudnje za nezdravom hranom i grickalicamafoto: Profimedia

Dijeta tokom rastućeg meseca

U ovoj fazi dolazi do porasta apetita za nezdravom hranom i grickalicama. Ukoliko se taj period poklapa sa vašim menstrualnim ciklusom, možete osetiti i veću žudnju za hranom pa će vam biti teže da vodite računa o tome šta jedete.

Neki ljudi veruju da tokom ove mesečeve faze stvaraju rezerve energije u vidu uskladištene masti i viška vode. Ali ovo je period kada je potrebna jača samokontrola.

Dijeta tokom mladog meseca

Tokom faze mladog meseca vreme je da se ishrana opet bazira na vodi i sveže ceđenim sokovima. Što je više moguće uzimajte namirnice koje sadrži dosta tečnosti kao štoi su supe, a izbegavajte čvrstu hranu koliko god je to moguće. Jedite blago začinjenu i minimalno obrađenu hranu.

Koji su rezultati ovakvog načina ishrane?

Ukoliko sledite ove savete vremenom ćete primetiti kako se vaše telo oslobađa viška vode, metabolizam će se poboljšati, a energija će postati uravnoteženija. Post može učitniti i da se osetite emocionalno mirniji i otporniji na promene raspoloženja koje se dešavaju u periodu punog meseca. Praksu 24-časovnog čišćenja možete ponavljati dva do tri puta mesečno.

I da - pre početka dijete, obavezno se posavetujte sa lekarom!

(kurir.rs/luckyfit.eu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track