5 NAMIRNICA KOJE NISU DOBAR IZBOR ZA DORUČAK: Ako želite vitku figuru probajte ZDRAVE ALTERNATIVE
Foto: Shutterstock

SAVETI ZLATA VREDNI

5 NAMIRNICA KOJE NISU DOBAR IZBOR ZA DORUČAK: Ako želite vitku figuru probajte ZDRAVE ALTERNATIVE

Ishrana -

Kvalitetan i izbalansiran doručak popravlja raspoloženje jer mozak dobija hranljive materije i obezbeđuje energiju potrebnu za dan. Međutim, postoje određene namirnice koje je bolje izbegavati ujutro. Možete ih zameniti sa ovim zdravijim opcijama.

Maslac i tost

Za razliku od onoga što većina ljudi misli, doručak ne mora nužno da bude obrok sa malo masti. Trik je pronaći idealnu vrstu masti. Maslac sadrži dosta vitamina rastvorljivih u mastima, od kojih su najvažniji vitamini A, E i K2. Ali pored zdravih masti, sadrži i dosta zasićenih masti koje mogu štetno uticati na srce i krvne sudove i doprineti debljanju. Naravno, ovo važi ako ga uzimate u većim količinama.

Umesto toga: Na tost namažite puter od kikirikija.

Jedite domaću ovsenu kašu bez dodatog šećera
Jedite domaću ovsenu kašu bez dodatog šećerafoto: Shutterstock

Kukuruzne i pšenične pahuljice

Žitarice za doručak su klasična, iako praktična i laka za pripremu, većina sadrži dosta dodatih šećera koji se lako mogu pretvoriti u masne naslage na stomaku.

Umesto toga: Jedite domaću ovsenu kašu bez šećera koja sadrži zdravu količinu vlakana i bez dodatog šećera. Ako ujutro jedete manje šećera, izbeći ćete osećaj gladi i umora oko podneva.

Palačinke i vafli

Nisu sve palačinke i vafli iste. Zavisi od čega su napravljene pa su prihvatljive ako sadrže integralno brašno. Međutim, ako su napravljeni od belog brašna i bogati šećerom, to znači da sadrže mnogo rafinisanih ugljenih hidrata, zbog kojih ćete za dva-tri sata ogladniti. Takve palačinke ne sadrže ni dovoljnu količinu vlakana važnih za zdravo varenje.

Umesto toga: Birajte između brojnih recepata za palačinke sa zdravim vrstama brašna i voća.

Izaberite jogurt sa većom masnoćom i bez šećera
Izaberite jogurt sa većom masnoćom i bez šećerafoto: Shutterstock

Jogurt sa niskim sadržajem masti

Jogurti i mlečni proizvodi sa nižim sadržajem masti su prilično čest izbor, ali takvi proizvodi ne sadrže dovoljno proteina i, pored toga, zbog malog sadržaja masti, brzo ćete osetiti glad. Istraživanja su pokazala da jogurt sa većim procentom masti doprinosi gubitku težine.

Umesto toga: Izaberite jogurt sa većom masnoćom i bez šećera.

Ceđeni sok

Prema jednom istraživanju većina voćnih sokova sadrži istu količinu šećera kao i sok iz prodavnice, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ili potrošnju uopšte. Takođe, gotovo da ne sadrže vlakna. Postoji još jedan razlog zašto tečni doručak nije adekvatna zamena za čvrstu hranu. Mnogi ljudi, ako ne žvaću, osećaju se kao da ništa nisu jeli, pa brzo požele da pojedu nešto konkretno.

Umesto toga: Jedite obično voće ili napravite smuti jer sadrži vlakna iz voća.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track