ŠTA DA JEDETE AKO STE IMALI MONONUKLEOZU? Počnite s namirnicama koje regenerišu JETRU i druge organe
Nakon preležane mononukleoze ishrana je veoma važna stavka u oporavku. Pitali smo Jasnu Vujičić, višeg dijetetičara-nutricionistu kako treba da se hranite da biste se što pre oporavili.
Infektivna mononukleoza, poznata i kao “bolest poljupca”, je akutna infektivna bolest. Uzrokovana je u većini slučajeva Epštajn Barovim virusom (EBV), a u nekih 10% uzročnik je citomegalovirus (CMV). Virus se lako dijagnostifikuje preko krvi Epštajn Barovim antigenskim testom.
Mononukleoza najčešće napada mlade
Mononukleoza najčešće pogađa omladinu i školsku decu, a virus se prenosi kapljičnim putem, potreban je bliski kontakt. Može se preneti i korišćenjem čaša, šolja, flaša, pribora za jelo...
Kada virus dospe do sluzokože disajnih puteva, širi se ka limfnim čvorovima, jetri i slezini. Inkubacija je poprilično duga (mesec dana), a potom se razvijaju otoci limfnih čvorova, gušobolja uz povišenu temperaturu, bol u mišićima, umor i malaksalost.
Takođe je prisutan i gubitak apetita, kao i uvećanje slezine i ponekad i jetre.
Infektivna mononukleoza se leči simptomatski, dakle nema specifične antivirusne terapije.
- Obavezno je mirovanje i pošteda od fizičke aktivnosti, uz odgovarajući dijetalni režim ishrane uz uzimanje dosta tečnosti - naglašava Jasna Vujičić.
Ishrana kod infektivne mononukleoze
Bolest manje napada osobe koje se zdravo hrane, a ako niste imali u tome uspeha, evo šta možete da uradite.
- S obzirom da mononukleoza pored gore navedenog napada i slezinu i jetru, obavezno u ishrani morate izbaciti sve što je masno i što škodi jetri, a to obuhvata: crveno meso (svinjetina, junetina, naročito masna mesa), ulje, maslac, margarin, majonez, pavlaka, topljene i tvrde sireve i skoro sve masne prerađevine, beli hleb i sva peciva (zaobiđite pekaru), rafinisanu industrijsku hranu (čips, krekere, kokice, keks, kremove, gazirano, poslastice…) konzervirane proizvode i šećer, sve prženo ili pohovano, žumanca alkoholna pića, gazirani sokovi, kofein, nikotin... - navodi Jasna Vujičić.
Šta jesti?
- Treba jesti sve što nema masti, počnite sa namirnicama koje regenerišu jetru i ostale unutrašnje organe.
* Koristite obrano mleko i probiotski jogurt, kefir i obavezno surutku i mladi nemasni sir.
* Od povrća slobodno jedite skoro sve, jer povrće blagotvorno deluje na rad unutrašnjih organa, a poželjno je uvesti i suplementaciju B vitaminima.
* Jedite zeleno lisnato povrće, paradajz, crvenu papriku, šargarepu, cveklu…
* Od voća sve što sadrži antioksidanse: sad u sezoni- jagode, trešnje, višnje, maline, kupine, borovnice; zimi citruse
* Belo meso živine (piletina, ćuretina), riba, naročito bogata omega 3 masnim kiselinama
* Devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje
* Integralni hleb, raženi ili hleb od proklijalog zrna
* Pravilno se hidrirajte, pijte 6 do 8 čaša vode, a možete piti i biljne čajeve bez šećera.
Prenela. V.O.
(Izvor: Nadijeti.com/Kurir.rs)
Da li je dobro piti kafu kada ste prehlađeni? Evo kako kofein utiče na respiratorne probleme