Nakon preležane mononukleoze ishrana je veoma važna stavka u oporavku. Pitali smo Jasnu Vujičić, višeg dijetetičara-nutricionistu kako treba da se hranite da biste se što pre oporavili.

Infektivna mononukleoza, poznata i kao “bolest poljupca”, je akutna infektivna bolest. Uzrokovana je u većini slučajeva Epštajn Barovim virusom (EBV), a u nekih 10% uzročnik je citomegalovirus (CMV). Virus se lako dijagnostifikuje preko krvi Epštajn Barovim antigenskim testom.

Mononukleoza najčešće napada mlade

Mononukleoza najčešće pogađa omladinu i školsku decu, a virus se prenosi kapljičnim putem, potreban je bliski kontakt. Može se preneti i korišćenjem čaša, šolja, flaša, pribora za jelo...

Kada virus dospe do sluzokože disajnih puteva, širi se ka limfnim čvorovima, jetri i slezini. Inkubacija je poprilično duga (mesec dana), a potom se razvijaju otoci limfnih čvorova, gušobolja uz povišenu temperaturu, bol u mišićima, umor i malaksalost.

Takođe je prisutan i gubitak apetita, kao i uvećanje slezine i ponekad i jetre.

umor-shutterstock-173814428.jpg
Shutterstock 

Simptomi mogu obuhvatiti i otečene krajnike, osip, žuticu, anemiju i drugo.Retko se mogu javiti i pucanje slezine, upala pluća, enecefalitis i meningitis.

Infektivna mononukleoza se leči simptomatski, dakle nema specifične antivirusne terapije.

- Obavezno je mirovanje i pošteda od fizičke aktivnosti, uz odgovarajući dijetalni režim ishrane uz uzimanje dosta tečnosti - naglašava Jasna Vujičić.

jaca11111536x1458.jpg
Privatna Arhiva 

Ishrana kod infektivne mononukleoze

Bolest manje napada osobe koje se zdravo hrane, a ako niste imali u tome uspeha, evo šta možete da uradite.

- S obzirom da mononukleoza pored gore navedenog napada i slezinu i jetru, obavezno u ishrani morate izbaciti sve što je masno i što škodi jetri, a to obuhvata: crveno meso (svinjetina, junetina, naročito masna mesa), ulje, maslac, margarin, majonez, pavlaka, topljene i tvrde sireve i skoro sve masne prerađevine, beli hleb i sva peciva (zaobiđite pekaru), rafinisanu industrijsku hranu (čips, krekere, kokice, keks, kremove, gazirano, poslastice…) konzervirane proizvode i šećer, sve prženo ili pohovano, žumanca alkoholna pića, gazirani sokovi, kofein, nikotin... - navodi Jasna Vujičić.

Šta jesti?

- Treba jesti sve što nema masti, počnite sa namirnicama koje regenerišu jetru i ostale unutrašnje organe.

* Koristite obrano mleko i probiotski jogurt, kefir i obavezno surutku i mladi nemasni sir.

* Od povrća slobodno jedite skoro sve, jer povrće blagotvorno deluje na rad unutrašnjih organa, a poželjno je uvesti i suplementaciju B vitaminima.

* Jedite zeleno lisnato povrće, paradajz, crvenu papriku, šargarepu, cveklu…

profimedia0345300109.jpg
Profimedia 

* Od voća sve što sadrži antioksidanse: sad u sezoni- jagode, trešnje, višnje, maline, kupine, borovnice; zimi citruse

* Belo meso živine (piletina, ćuretina), riba, naročito bogata omega 3 masnim kiselinama

* Devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje

* Integralni hleb, raženi ili hleb od proklijalog zrna

* Pravilno se hidrirajte, pijte 6 do 8 čaša vode, a možete piti i biljne čajeve bez šećera.

Dužina dijete zavisi od rezultata AST i ALT (enzimi jetre, možete ih kontrolisati na nedeljnom nivou) – kada se oni vrate na normalu, posle dve nedelje možete polako uvoditi i ostale namirnice koje su vam zabranjene. I dalje ne opterećujte se fizičkim vežbanjem, bar nekih pola godine.

Prenela. V.O.

(Izvor: Nadijeti.com/Kurir.rs)