Nakon kaloričinih prazničnih jela, trpeze bogate slatkišima i različitih gurmanskim postasticama, pa i ponekom zdravicom, potrebno je organizam vratiti u balans. Ova zdrava proteinska krem supa od sočiva ne samo da će vas zagrejate već će prijati i vašem stomaku.

Crveno sočivo ima blag ukus, smeđe sočivo postaje mekše nakon kuvanja, zeleno sočivo ima ukus sličan orasima, dok crno sočivo nakon kuvanja poprima ukus kavijara.

Jedan tanjir kuvanog sočiva obezbeđuje trećinu dnevnih potreba za unosom gvožđa.

Kako se sprema krem proteinska čorba od crvenog sočiva?

Potrebno je:

  • 1 šolja crvenog sočiva (prethodno namočenog)
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 1 šargarepa, isečena na kolutove
  • 1 šolja vode (ukoliko ispari značajna količina tokom kuvanja, dodajte još tople vode da bi čorba dobila kremastu strukturu)
  • 1 kašika kari praha
  • so i biber po ukusu
  • svež korijander za posipanje

Priprema:

U velikom loncu dinstajte luk i beli luk dok ne postanu staklasto providni. Dodajte šargarepu, crveno sočivo i šolju vode. Kuvajte dok sočivo ne omekša.

Potom dodajte kari u prahu, so i biber po ukusu. Koristite blender ili štapni blender da dobijete kremasu čorbicu. Poslužite je ukrašenu svežim korijanderom.

Sočivo je lako svarljiva namirnica, bogata je gvožđem, magnezijumom i cinkom i sadrži dosta vitamina iz grupe B i vitamin A, odlična je hrana za dijabetičare, jer zbog bogastva dijetnih vlakana sprečava brzu resorpciju šećera iz hrane. Koristi se kao zamena za pasulj, boraniju i grašak u supama, čorbama, kao pire, u sarmama i đuvečima.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/ljepotaizdravlje.hr)