3 ZDRAVE UŽINE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA SMRŠATE: Pozitivno utiču na srce i pomažu u prevenciji DIJABETESA
Foto: Shutterstock

korisni saveti

3 ZDRAVE UŽINE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA SMRŠATE: Pozitivno utiču na srce i pomažu u prevenciji DIJABETESA

Ishrana -

Za mnoge, gubitak težine često može izgledati kao teška bitka. Bez obzira na to da li je vaš pristup dijeta, vežbanje, promena načina života ili kombinacija ove tri stvari, postoji mnogo trikova koji proces mršavljenja mogu učiniti podnošljivim, lakim, pa čak i zabavnim.

Uključivanje zdravih grickalica u svoju ishranu je jedan od njih. Na ovaj način možete sprečiti žudnju za hranom, pa čak i upravljati šećerom u krvi, kažu stručnjaci iz magazina Healthline. Štaviše, dodaju da uključivanjem zdravih grickalica u vašu ishranu prirodno povećava vaše porcije voća i povrća tokom dana.

Jabuke i puter od kikirikija

Jabuke i puter od kikirikija sami po sebi su prepuni nutritivnih prednosti pa njihovo kombinovanje suštini udvostručuje te nutritivne pogodnosti. Jedna jabuka srednje veličine sadrži samo 95 kalorija, 0,3 grama masti i 4,4 grama vlakana, što je 17 odsto dnevne vrednosti. Prema klinici Mejo, telu je potrebno duže vreme da svrari vlakna, što vam može pomoći da se duže osećate siti.

Puter od kikirikija je pun vlakana, kao i proteina, koji takođe mogu pomoći u održavanju osećaja sitosti. Puter od kikirikija sadrži 8 grama proteina po porciji i 3 grama vlakana a takođe ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skok šećera u krvi koji je često povezan sa gojaznošću i dijabetesom.

tvrdo kuvana jaja
foto: Shutterstock

Tvrdo kuvana jaja

Veliko tvrdo kuvano jaje ima 78 kalorija i 6 grama proteina, ističu strunjaci sa portala Medical News Today. Oni takođe objanjavaju da ako žena pojede dva velika jajeta dnevno, to zadovoljava 25% dnevne vrednosti njenih proteinskih potreba, dok bi muškarac koji jede istu količinu konzumirao 20% dnevnih vrednosti. Kuvana jaja mogu biti bolja alternativa kajgani ili prženim jajima jer za pripremu ne zahtevaju ulje ili puter, čime se smanjuju masti i kalorije.

Takođe, stručnjaci na ovog portala dodaju da da jaja pozitivnu utiču na prevenciju srčanog i moždanog udar. Dakle, kuvano jaje za doručak odličan način da započnete dan i duže osetanete siti, ali su takođe i odlična podnevna užina.

orašasti plodovi
foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su puni hranljivih materija uključujući proteine, vlakna, mononezasićene masti i vitamin E, između ostalog, i imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca, prevenciji dijabetesa tipa dva i, naravno, gubitak težine.

Njihova vlakna u proteinima dobra su za osobe na dijeti jer smanjuju žudnju i mogu pomoći da duže ostanete siti. Dakle, kda sledeću put poželite da otvorite kesicu čipsa koja je bogata kalorijama, mastima i ugljenim hidratima, odlučite se ipak za šaku orašastih plodova jer predstavlja mnogo zdraviju alternativu koaj će vas dugo držati sitim.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track