Jarko ružičasti smuti sa visokim sadržajem kalcijuma, vlakana, mangana, magnezijuma, kalijuma, vitamina C i E - idealan je za brzi jutarnji obrok.

Jarko ružičastu boju ovom smutiju daje cvekla koja je bogata kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, gvožđem. Sadrži i vitamine grupe B, među kojima se najviše ističu riboflavin i vitamin C.

Nutricionisti se slažu da je ovaj smuti idealan doručak za hladne zimske dane jer jača imunitet i podiže energiju.

RECEPT

Potrebno je

* 1 mala pečena cvekla

* 1/2 smrznute banane

* 1 šolja mleka po izboru (kravlje, bademovo...)

* mali prstohvat soli i zaslađivač po izboru (urme, stevija ili javorov sirup)

* 1 kašika kakao praha

* po želji 1 merica proteinskog praha, opciono

Priprema:

Mešajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smesu.

smuti-od-cvekle-profimedia0345587578.jpg
Profimedia 

* Kalcijum je mineral koji reguliše kiselo-alkalnu ravnotežu u svim telesnim tečnostima, dok magnezijum i gvožđe doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.

* Mangan, takođe mineral, olakšava metabolizam proteina i ugljenih hidrata i aktivira enzime odgovorne za korišćenje ključnih hranljivih materija, poput vitamina B, koji su neophodni za imuni i nervni sistem.

* Vitamin C je takođe dobar za imunološku funkciju i zdravlje kože, i snažan je antioksidans.

* Kalijum pomaže u komunikaciji mišića i nerava, kretanju drugih hranljivih materija u ćelijama i održava nivo natrijuma u ​​telu.

Izvor: Misszdrava/Kurir.rs